Leusden,
02
mei
2016
|
00:00
Europe/Amsterdam

WRC-rallyrijder Kevin Abbring met topcoureur Jaap van Lagen in Porsche GT3 Cup Challenge Benelux

  • Opvallend Nederlands duo op jacht naar podiumplek op roemrucht circuit Spa-Franchorchamps

Eén van de meest spectaculaire raceklassen in de Benelux en sowieso de snelste merkencup is de Porsche GT3 Cup Challenge. Op 6 en 7 mei wordt de eerste manche verreden uit het kampioenschap 2016 dat alweer het vierde seizoen betekent voor deze aantrekkelijke autosportklasse. Vlak voor de start van het seizoen zorgde autosportorganisatie GP Elite voor opvallend nieuws, want namens deze toonaangevende Nederlandse autosportorganisatie treden twee Nederlandse toprijders in het goedgevulde strijdperk: rallyrijder Kevin Abbring en coureur Jaap van Lagen. Een verrassend duo dat ongetwijfeld zal gaan voor een podiumplaats.

Zijn ervaring als WRC-coureur, onder andere voor Volkswagen Motorsport met een Skoda, en als testrijder zal hem komend weekend goed van pas komen op het fameuze circuit van Spa-Franchorchamps wanneer hij in een Porsche aantreedt voor de eerste ronde van de Porsche GT3 Cup Challenge. “Dat wordt een hele ervaring,” zegt Abbring. “Want op snelheid met een Porsche over één van de mooiste, maar ook moeilijkste circuits ter wereld, Spa-Franchorchamps, zal ongetwijfeld een unieke belevenis zijn en bijdragen aan mijn skills.”

Neerlands meest succesvolle rallyrijder van dit moment heeft nauwelijks ervaring in de racerij, afgezien van een paar races in 2012 voor Volkswagen Motorsport met een Scirocco. Geen reden voor Abbring om nerveus te worden. “Nee hoor, ik kijk er heel erg naar uit en heb mij zo goed mogelijk voorbereid. Toen ik door Volkswagen Motorsport werd uitgenodigd als gastrijder, heb ik direct contact opgenomen met mijn maatje Jaap van Lagen. Hij heeft mij toen veel tips gegeven voor het rijden op circuits. Met die Scirocco reed ik direct vanaf de eerste meters altijd voorin. Maar belangrijker, ik heb in mijn teamgenoot Jaap van Lagen een uitstekende leermeester. Ik zal alleen even moeten wennen aan het feit, dat ik niet alleen op de baan ben. En natuurlijk aan de 500 pk van de Porsche.”

Jaap van Lagen
Jaap van Lagen is één van de succesvolste Nederlandse coureurs van dit moment en hij heeft een grote ervaring in diverse raceklassen. Vanaf 2007 is hij met grote regelmaat in Porsches te vinden. Met in 2010 een voortreffelijke vierde plaats in de Porsche Supercup. “Ik kijk enorm uit naar de races op Franchorchamps met Kevin. Hij is een supertalent en hij is ook op circuits ontzettend snel. Gecombineerd met mijn ervaring met Porsche, dicht ik ons een grote kans toe om op het podium te finishen.”

De Porsche GT3 Cup Challenge
Voor 2016 is deze merkencup opnieuw opgezet, wat ondermeer heeft geresulteerd in een samenwerking met de Porsche Carrera Cup France voor 4 races waardoor de organisatie van volle startvelden is verzekerd. De Porsche GT3 Cup Challenge wordt mede ondersteund door Porsche Motorsport en de Nederlandse Porsche-importeur. De Porsche GT3 Cup Challenge Benelux heeft zich ontwikkeld tot één van de meest populaire raceklasses in de Lage Landen en krijgt door de samenwerking met Porsche Carrera Cup France een nog breder platform. En dat het serieus racen is wordt komend weekend wel bewezen door de deelname van twee Nederlandse toprijders, Kevin Abbring en Jaap van Lagen.

GP Elite debuteert dit jaar in de Porsche merkencup en zal het gehele seizoen met twee auto’s aan de start verschijnen. Kevin en Jaap komen aanstaand weekend als gastrijders met startnummer 5 aan de start van de seizoensopener op het Circuit van Spa-Franchorchamps. De race is een onderdeel van de Belgische manche van het FIA WEC op Spa-Franchorchamps en de races vormen één van de mooiste autosportevenementen van België. Afgelopen weekend hebben de deelnemers al uitgebreid kunnen testen op Spa-Franchorchamps.

Het format van de wedstrijden is voor 2016 onveranderd gebleven met twee sprintraces van 30 minuten per weekend. Het kampioenschap blijft zeer aantrekkelijk voor gentlemen-drivers, die een eigen klassement krijgen, terwijl ze ook punten in het algemene klassement scoren.

Kevin Abbring sluit af: “Ook negenvoudig wereldkampioen rally Sebastian Loeb heeft de overstap van het WRC naar het circuit gemaakt, en met succes. Dus ik zie de races met veel vertrouwen tegemoet. Ik kan er alleen maar een nog betere coureur door worden. Met rally’s moet je, zeker op asfalt, ook de ideale lijnen vinden en de juiste techniek beheersen en toepassen om zo snel mogelijk door de bochten te komen. Met het racen kan ik dan ook zeker mijn rijtechniek verder bijschaven wat mij het rallyrijden weer van pas komt. Jaap en ik zijn allebei competitief ingesteld en we zullen er vol voor gaan. En mocht ik ergens eens een seconde laten liggen, dan maakt Jaap die zeker weer goed.”