Leusden,
16
maart
2017
|
09:00
Europe/Amsterdam

Weer champagne: Gijs van Lennep 75 jaar

Samenvatting

Gijs van Lennep bereikt vandaag een nieuwe mijlpaal: hij viert zijn 75e verjaardag. Van Lennep kan terugkijken op een indrukwekkende racecarrière, die hem in 1999 de titel ‘Nederlandse coureur van de eeuw’ opleverde. Gijs van Lennep en Porsche zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van Lennep vierde zijn grootste successen met het merk uit Zuffenhausen en is tot op de dag van vandaag actief Porsche-ambassadeur.

De 75e verjaardag van Gijs van Lennep is een mooi moment om terug te kijken op een - zeker voor Nederlandse begrippen – bijzondere racecarrière. Van Lennep startte zijn loopbaan met een Volkswagen Kever op het circuit van Zandvoort en stootte al snel door naar hogere klassen. Zijn internationale doorbraak beleefde hij in 1966 in een Porsche Carrera 6.

Le Mans

Zijn grootste successen behaalde Van Lennep in de zwaarste autorace ter wereld: de 24 Uur van Le Mans. In 1971 won hij de race samen met teamgenoot Helmut Marko (tegenwoordig topman bij het Red Bull Formule 1 team) in een Porsche 917 in Martini-kleuren. Die overwinning kreeg extra glans omdat het duo een afstandsrecord neerzette (5.335,313 km), dat pas in 2010 werd verbroken. In 1976 won van Lennep ‘Les 24 Heures’ opnieuw. Ditmaal met een Porsche 936 (wederom in Martini-kleuren) en met de Belg Jacky Ickx als teamgenoot. Ook deze overwinning was heel bijzonder: het was de laatste officiële race van Gijs van Lennep.

Veelzijdig

Gijs van Lennep was ook actief in andere raceklassen en -series. Met de oorspronkelijke 911 nam hij deel aan toerwagenraces en met de legendarische 917 behaalde hij in 1971 ook de overwinning op de kombaan van Montlhéry bij Parijs. In 1973 vond de laatste editie van de roemruchte Targa Florio straatrace op Sicilië plaats. De Nederlander kwam aan de start met een 911 RSR en pakte ook hier de overwinning. Gijs van Lennep daarover: “Ik vind dat eigenlijk mijn mooiste overwinning. Le Mans was natuurlijk belangrijker, maar de Targa sprak mij het meest aan.”

Ambassadeur

Gijs van Lennep is tot op de dag van vandaag ambassadeur van Porsche. Hij is vaak aanwezig op evenementen zoals de Porsche Racing Days en de Historic Grand Prix in Zandvoort. Vaak geeft hij dan een demonstratie met één van zijn historische bolides. Van Lennep geeft ook nog met regelmaat lezingen en rijtrainingen aan Nederlandse Porsche-rijders.