Leusden,
18
december
2021
|
06:00
Europe/Amsterdam

Virtuele visie: Porsche Vision Gran Turismo

Met de Porsche Vision Gran Turismo kijkt het ontwerpteam ver vooruit in de toekomst. Het ontwerp ontstond voor de racegame Gran Turismo 7. Vervolgens werd er – typisch Porsche – in Weissach meteen een echt model van de virtuele racewagen gebouwd. 

Primeur voor visionairs: een auto ontwikkelen voor een videogame – dat is zelfs voor het team rond Michael Mauer een novum. “Een fascinerende opdracht”, zegt het hoofd van de ontwerpafdeling van Porsche. Daarbij verschilt het uitstapje naar de virtuele wereld aanvankelijk helemaal niet zo veel van het werk aan een conceptontwerp voor de serieproductie. “De Porsche Vision Gran Turismo laat zien hoe een volledig elektrische racewagen er over tien of vijftien jaar uit zou kunnen zien”, verklapt Mauer. “Maar in plaats van dat wij onze fantasie de vrije loop lieten, ontwikkelden we een auto die ondanks zijn futuristische vorm absoluut in de echte wereld zou kunnen rijden.” Als tweezitter, compact en met een souplesse en ideale gewicht-vermogensverhouding voldoet de virtuele racewagen aan de merkwaarden die al kenmerkend waren voor de Porsche 356 Le Mans Coupé of de Porsche 908 Bergspyder. Eventueel zou hij zelfs op de openbare weg toegelaten kunnen worden. Het project is bedacht voor de verre toekomst, tegelijkertijd is het in lijn met de traditie van het merk. Ook de geprononceerde spatschermen en de lage motorkap van de Porsche Vision Gran Turismo komen overeen met de klassieke sportwagenlijn uit Zuffenhausen. Nieuwe en moderne interpretaties van Porsche-typische ontwerpkenmerken zijn de ver naar beneden getrokken vierpuntslichtsignatuur aan de voorzijde, de doorlopende lichtunit aan de achterzijde die tegelijkertijd als actief aerodynamisch element fungeert. Een ander hoogtepunt is de grote glazen koepel die in zijn geheel omhoogklapt, waarna je in de cockpit kunt stappen.

“Wat ontwerp en technische expertise betreft, volgen Porsche en wij dezelfde perfectionistische filosofie”, vertelt Kazunori Yamauchi enthousiast. “Wij delen dezelfde passie voor de autosport en werpen samen een blik in de toekomst van de auto.” De Japanse gamedesigner en CEO van Polyphony Digital heeft bijna 25 jaar geleden de baanbrekende racegame Gran Turismo voor Playstation ontwikkeld. Meer dan 90 miljoen verkochte games maakten vele generaties enthousiast voor auto’s en autoraces. Ook veel Porsche-rijders van nu reden ooit hun eerste ronden virtueel met Gran Turismo. 

Begin maart 2022 komt de nieuwste generatie van de gameklassieker uit, waarnaar door de gamers al reikhalzend wordt uitgekeken. Gran Turismo 7 is de enige plek waar je achter het stuur kunt kruipen van de nieuwe Porsche Vision Gran Turismo.

Bij de ontwikkeling van het virtuele prototype werden in Weissach dezelfde eisen aan functionaliteit en details gesteld als bij de ontwikkeling van een echte seriesportwagen. Alleen hoe de auto uiteindelijk in de game op verschillende circuits en onder wisselende weers- en lichtomstandigheden rijdt, bepalen de ontwikkelaars bij Polyphony. Gran Turismo 7 is een verbazingwekkend realistische racesimulator. Gewicht, vermogen, aerodynamica, ophanging, transmissie, zelfs de banden beïnvloeden het rijgedrag en gehoorzamen aan dezelfde natuurkundige wetten als in de werkelijkheid.

Op basis van CAD-gegevens van Style Porsche werden het exterieur en interieur van de Porsche Vision Gran Turismo omgezet in de omgeving van de game. Tegelijkertijd creëerde het ontwerpteam ook fysieke modellen van de racewagen. “Ik herinner me het gevoel van ontzag bij de presentatie van het eerste schaalmodel in Weissach”, vertelt Yamauchi. “Het was precies de Porsche van de toekomst uit mijn dromen – cool en geraffineerd, compact en vol functionele pracht.”

Van vormgever Yamauchi mag het er ook buiten de virtuele wereld supersnel aan toegaan. Bijvoorbeeld als coureur op de Nürburgring of tijdens nachtelijke ritten met zijn Porsche 911 GT3 uit het jaar 2001 op de snelweg rond Tokio. “De aantrekkingskracht van een Porsche zit hem in het puristische ontwerp”, analyseert hij, “de continu voelbare stabiliteit van de carrosserie, de souplesse en de precisie waarmee hij zich ook bij topsnelheden laat manoeuvreren.”

Ook voor de videogame belooft de gamedesigner een bijna authentiek Porsche-rijgevoel. Behalve de futuristische Porsche Vision Gran Turismo kun je in de game ook andere Porsche-modellen besturen, verzamelen, individualiseren, bewonderen, fotograferen en met andere gamers delen. De keuze varieert van de klassieke Porsche 356 A 1500 GT Carrera Speedster tot het Le Mans-ontwerp, de Porsche 917 Living Legend. Uiteindelijk gaat het Yamauchi naast een perfecte racesimulatie ook om het behoud van de automobielcultuur in een tijd van technologische en sociale veranderingen. “De kinderen die 25 jaar geleden in de game Gran Turismo hun fascinatie voor bijzondere auto’s hebben ontdekt, zijn inmiddels volwassen. Ze werken in de automobielindustrie of bepalen als consument het succes van nieuwe modellen. Op die manier heeft onze game ook mee vorm gegeven aan de automobielwereld van vandaag.”

In dat opzicht is de Porsche Vision Gran Turismo niet alleen een racewagen voor de toekomst, maar ook een ambassadeur van de autocultuur: de kinderen en jongeren die achter het stuur van deze sportwagen hun eerste ronden rijden op het virtuele circuit, zullen misschien ook in de toekomst een auto willen die soortgelijke emoties oproept.