Leusden,
05
november
2022
|
07:00
Europe/Amsterdam

Speciale Porsche 911 begint zijn ontdekkingsreis op hoogste vulkaan ter wereld

Al bijna zestig jaar drijft Porsche de iconische 911 tot het uiterste, zowel op het circuit als op de openbare weg. Met twee experimentele 911-sportwagens heeft Porsche nu een nieuw hoofdstuk bijgeschreven. De twee auto’s werden getest op plaatsen waar geen wegen zijn, waar de lucht ijl is, waar de temperatuur ver onder het vriespunt ligt en waar zelfs planten niet kunnen overleven. Oftewel: op de hoogste vulkaan ter wereld.

Onder leiding van endurance-racer en avonturier Romain Dumas verkende een Porsche-team de grenzen van de 911. Om het avontuur te starten koos het team voor één van de meest lastig begaanbare plekken op aarde: de steile hellingen van de Chileense Ojos del Salado, de hoogste vulkaan ter wereld. De eerste tests van het team en de auto’s hebben inmiddels plaatsgevonden. Het resultaat: de Porsche 911 is één van de weinige voertuigen van welke soort dan ook die ooit zo'n extreme hoogte heeft bereikt.

High Altitude PR Photo_Web_65

 

-30 graden Celsius

Met een verkenning tot 6.007 meter beklom de 911 met Romain Dumas achter het stuur de zwaarste hellingen en ijsvelden. De auto en het team kregen temperaturen van -30 graden Celsius voor de kiezen, met de helft van de beschikbare zuurstof in de lucht vergeleken met het zuurstofpercentage op zeeniveau. Het team reed met de offroad-911 tot ze echt niet meer verder konden. Alleen ondoordringbare muren van sneeuw en ijs bij de top van de Ojos del Salado konden de 911 stoppen. De verkenning lichtte een tipje van de sluier op van waartoe de experimentele 911’s in staat zijn. “Vliegtuigen waren de enige machines ter wereld die hoger zijn gegaan dan wij vandaag op de vulkaan”, aldus Romain Dumas, bestuurder van de 911 en leider van het team.

Frank-Steffen Walliser, Vice-President Complete Vehicle Architecture and Characteristics bij Porsche AG, gaf Michael Rösler de opdracht voor het project. “Het was magisch om een ​​911 te bouwen die de wereld nog nooit eerder heeft gezien. De 911 heeft zich al bewezen op het circuit en natuurlijk op de weg. Met dit project verleggen we de focus letterlijk naar plekken waar geen wegen zijn”, aldus Rösler, de hoofdingenieur voor de Porsche 911. 

High Altitude PR Photo_Web_45

 

Experimentele Porsches met vertrouwde technologie

De twee experimentele Porsches zijn gebouwd op basis van de huidige 911 Carrera 4S. De 331 kW (450 pk) sterke 3,0-liter zescilinder boxermotor bleef standaard en is gekoppeld aan een handgeschakelde 7-versnellingsbak. Met zijn robuuste en toch lichte chassisconstructie, korte overhangende carrosserie en krachtige aandrijving heeft de 911 de beste kaarten om op extreme hoogten te overleven. De ingenieurs van Porsche's onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Weissach werkten bij de ontwikkeling eendrachtig samen met Romain Dumas Motorsport. 

Om te kunnen voldoen aan de veiligheidseisen die een dergelijk project met zich meebrengen, zijn de twee Porsches uitgerust met rolkooien, koolstofvezel kuipstoelen en speciale veiligheidsgordels. Vervolgens zijn portaalassen gemonteerd om de bodemvrijheid tot 350 mm te vergroten en zijn de overbrengingsverhoudingen verkort en aangepast aan de grote offroad-wielen. Bovendien zijn de auto’s uitgerust met lichte maar extreem duurzame bodempanelen van aramidevezels, zodat ze veilig over ruige rotspartijen kunnen rijden.

High Altitude PR Photo_Web_71

 

Warp-Connector

De twee experimentele auto’s zijn voorzien van een zogeheten Porsche Warp-Connecter, die zijn oorsprong vindt in de autosport. Deze techniek maakt een verbinding tussen alle vier de wielen mogelijk, zodat de aslasten ook bij extreme torsie zo constant mogelijk blijven. Daardoor wordt een optimale tractie gegarandeerd. Daarnaast installeerden de ingenieurs handmatige differentieelsloten en een steer-by-wire-systeem. De modellen hebben een aangepaste carrosserie om ruimte te maken voor de 310 mm brede offroad-velgen en banden, en de neus is voorzien van een lier. De radiatoren zijn verplaatst van de neus naar het bovenste gedeelte van de achterzijde, om ze te beschermen tegen beschadiging op extreem terrein. Eén van de twee auto’s heeft de opvallende looks van de Porsche 963 LMDh-racer. Het kleurenschema van de tweede auto is ontworpen door het Style Porsche Team in Weissach.

High Altitude PR Photo_Web_31

 

Nieuwsgierig en ambitieus

“Meer dan dertig jaar geleden monteerde een team van Porsche-ingenieurs voor het eerst vierwielaandrijving in een Porsche 911 om de vraag ‘what if’ te beantwoorden. Ik ben erg trots dat deze nieuwsgierigheid en deze ambitie onze ontwikkelingsingenieurs nog steeds drijft om grenzen te verkennen en nieuwe ideeën uit te proberen”, zegt Frank-Steffen Walliser. “Een project als dit maakt Porsche onderscheidend. We gingen in Chili tot aan de sterren en eraan voorbij. Ik hoop dat dit het begin is van nog meer avonturen.”

High Altitude PR Photo_Web_08
High Altitude PR Photo_Web_70
High Altitude PR Photo_Web_46
High Altitude PR Photo_Web_34

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.