02
februari
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Slechts 987 exemplaren: rijk uitgeruste Boxster S Black Edition

Met een vermogen van 235 kW (320 pk) is de nieuwe Porsche Boxster Black Edition 7 kW (10 pk) sterker dan de Boxster S. Bovendien is de Black Edition voorzien van een nog rijkere standaarduitrusting én een aantal exclusieve opties, tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Deze nieuwe versie van de met een middenmotor uitgeruste sportauto is geheel in het zwart gestoken: de zwarte carrosserie, de zwarte kap en de zwarte 19-inch Boxster Spyder-wielen versterken het gespierde uiterlijk van deze top-roadster.Het kleurconcept van de Porsche Boxster S Black Edition is tot in detail doorgevoerd. De inlaatroosters in de achterste zijpanelen zijn ook zwart gespoten, net als de dubbele eindpijpen van het uitlaatsysteem. Ook de rolbeugels zijn zwart gelakt. Verder is de Black Edition voorzien van een kenmerkende, in zwart uitgevoerde modelaanduiding op de achterklep en van een ‘Black Edition’-reliëf op de zijkant van de stoffen kap.Het zwarte thema van het exterieur zet zich voort in het interieur. De roestvaststalen dorpelbeschermers zijn voorzien van een in zwart uitgevoerd ‘Black Edition’-logo. Het tot de standaarduitrusting behorende Sport Design-stuurwiel met dubbele spaken ligt fijn in de hand, is voorzien van lederen bekleding en heeft een sportieve grip. De sierlijsten op het dashboard en op de versnellingpook of keuzehendel zijn in zwart uitgevoerd, hetgeen ook geldt voor de wijzerplaten van het instrumentarium. Op de hoofdsteunen van de zwarte, gedeeltelijk met leder beklede stoelen – die overigens ook geheel in zwart leder kunnen worden besteld – is het Porsche-logo in reliëf aangebracht. Dat de auto tot de exclusieve, gelimiteerde Black Edition behoort, wordt nog eens extra benadrukt door de plaquette met productienummer op het dashboardkastje.Tot de standaarduitrusting van de Porsche Boxster S Black Edition behoren onder meer de pakketten Comfort, Infotainment en Design, die op andere versies als optie gelden. Daardoor is de Black Edition voordeliger dan een seriemodel met vergelijkbaar uitrustingsniveau. Daarbij is het windscherm achter de stoelen standaard aanwezig, net als de automatisch dimmende binnen- en buitenspiegels met geïntegreerde regensensor, cruisecontrol en automatische klimaatcontrole. Porsche Communication Management (PCM), inclusief navigatiemodule, de universele audio interface en de voorbereidingen voor handsfree mobiel bellen zijn eveneens al af fabriek aanwezig.Voor een indrukwekkende geluidservaring levert Porsche de Boxster S Black Edition standaard met Sound Package Plus. Bi-xenonkoplampen met dynamische bochtverlichting en led-dagrijverlichting garanderen veilig rijplezier op donkere wegen.

Uiteraard zijn ook aanvullende opties uit het Boxster-programma verkrijgbaar voor de Boxster S Black Edition. Zo staan bijvoorbeeld de Porsche Ceramic Composite Brakes (PCCB) en het Porsche Active Suspension Management (PASM), alsmede adaptieve sportstoelen met geheugen op de optielijst.Het onderstel van de Porsche Boxster S Black Edition geeft een heldere feedback en is sportief afgestemd. De banden spelen een belangrijke rol in de verder verbeterde dynamiek van deze editie. Aan de voorzijde is de Black Editon uitgerust met banden in de maat 235/35 ZR 19, terwijl achter banden in de maat 265/35 ZR 19 om de lichtgewicht tienspaaks Boxster Spyder-wielen liggen. Daarmee komt de voor de Boxster zo kenmerkende wendbaarheid, die inherent is aan de middenmotorconstructie en de zeer vlak geconstrueerde boxermotor, bij deze nieuwe topuitvoering op een nog hoger niveau te liggen.Voor de achteras van de Porsche Boxster S Black Edition is een 3,4-liter zescilindermotor met directe benzine-injectie aan het werk. Deze levert 235 kW (320 pk) – 7 kW (10 pk) meer dan de motor in de Boxster S. De krachtbron levert zijn topvermogen bij 7.200 tpm, terwijl die van de Boxster S dat bij 6.400 tpm doet. Het 10 Nm hogere koppel van 370 Nm komt bij 4.750 tpm vrij.Meer vermogen en meer trekkracht leiden tot meer dynamiek: de Porsche Boxster S Black Edition onderstreept zijn toppositie dan ook met superieure prestaties. Met de tot de standaarduitrusting behorende, handmatig bediende zesversnellingsbak accelereert de Boxster S Black Editon in 5,2 seconden vanuit stilstand naar 100 km/uur, een tiende seconde sneller dan de Boxster S. De topsnelheid bedraagt 276 km/uur, waarmee hij de Boxster S met twee km/uur overtreft.

Alleen op het gebied van brandstofverbruik toont deze sportauto zich bescheiden: op 100 kilometer verbruikt de Boxster S Black Edition in de standaard Europese verbruikstestcyclus slechts 9,8 liter brandstof – net zoveel als de Boxster S.Voor nog meer dynamiek en zuinigheid kan de Porsche Boxster S Black Edition worden geleverd met de optionele zeventrapstransmissie met Porsche Doppelkupplung (PDK). Daarmee daalt de acceleratietijd van 0 tot 100 km/uur zelfs naar 5,1 seconden. De topsnelheid ligt met PDK op 274 km/uur. Door de extra versnelling die de PDK-transmissie ten opzichte van de handmatig bediende transmissie heeft, en door de intelligente schakelstrategie die deze technologie mogelijk maakt, daalt het gemiddelde brandstofverbruik naar 9,4 l/100 km.De Porsche Boxster S Black Edition is vanaf maart 2011 leverbaar en kost in handgeschakelde uitvoering 88.300 euro en in de uitvoering met PDK 90.300 euro, inclusief BTW en de voor ons land specifieke uitrusting.Vorige week al werd de 911 Black Edition aangekondigd. Ter ere van de Porsche Black Editions is http://porsche.nl/ de komende dagen uitgevoerd in het zwart. Meer informatie via de interactieve webspecial: http://www.porsche.com/microsite/black-edition/netherlands.aspxBeeldmateriaal van de Boxster S Black Edition is voor geaccrediteerde journalisten beschikbaar via de databank op de Porsche perswebsite op https://presse.porsche.de