Leusden,
26
april
2019
|
06:00
Europe/Amsterdam

Robert Doornbos: “Straks wil ik ook elektrisch rijden!”

Oud Formule 1-coureur Robert Doornbos kijkt reikhalzend uit naar de Porsche Taycan, de eerste volledig elektrische sportauto van Porsche. “Eerst wilde ik niet elektrisch rijden, maar straks zeer zeker wel!”

Zeker in Nederland lijkt de opmars van elektrisch rijden de laatste jaren niet meer te stuiten. Dat Robert Doornbos zich tot nu toe niet heeft laten verleiden tot de overstap naar een EV, heeft alles te maken met zijn sportieve verleden. “Ik wil sportief kunnen rijden en moet dus een auto hebben die langdurig op de top van z’n kunnen kan presteren. In mijn ogen zijn EV’s daarvoor tot nu toe nog niet geschikt”.

Hoge verwachtingen

Aan het wensenlijstje van Doornbos wordt voorlopig ruimschoots voldaan door een gitzwarte 911 Carrera GTS. De opvolger van die auto zou echter zomaar eens elektrisch kunnen zijn, want Doornbos heeft hoge verwachtingen van de Taycan. Die belooft in alles anders te zijn dan bestaande EV’s en zich juist op het voor Doornbos zo belangrijke sportieve vlak te onderscheiden. Het zwaartepunt ligt bijvoorbeeld nog lager dan bij een 911, wat gezien diens ‘platte’ boxermotor gerust bijzonder mag worden genoemd. De indeling met één elektromotor per as zorgt er bovendien voor dat de aandrijfkrachten met nog meer precisie en snelheid over de wielen kunnen worden verdeeld.

Veel kansen

Daarmee biedt een elektrische aandrijflijn ook voor een sportief model serieuze voordelen. Of dat ook betekent dat de toekomst van de racerij volledig elektrisch zal zijn, durft Doornbos niet te stellen. “De Formule 1 zit in een lastig parket. Aan de ene kant moet het vooruitstrevend zijn, de bakermat voor nieuwe technieken. Anderzijds speelt beleving een grote rol en geluid is onderdeel van het spektakel.” Porsche’s deelname aan de volledig elektrische Formule E, waarin het merk later dit jaar van start gaat, biedt volgens Doornbos veel kansen. “De ontwikkelingen in de Formule E gaan razendsnel. Kijk alleen al naar de actieradius: in het vorige seizoen moest er nog worden bijgeladen, nu kunnen de auto’s als het goed is een hele race met één acculading doen. Alles wat Porsche in de Formule E kan uitproberen en testen, kan en zal uiteindelijk doorsijpelen naar straatmodellen”.