Leusden,
24
december
2019
|
06:00
Europe/Amsterdam

Porsche Top 5: Walter Röhrl en de Top 5 rally-Porsches

In de nieuwe aflevering van Porsche Top 5 neemt Walter Röhrl je mee naar een klassementsproef op een onverhard parcours.

Nr. 5: 911 Paris-Dakar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We beginnen met de 911 Paris-Dakar. Deze auto startte in 1984 in Parijs-Dakar, en René Metge en navigator Dominique Lemoyne wisten de monsterrally te winnen. Als voorloper van de zeer succesvolle 959 Paris-Dakar, was de auto voorzien van nog experimentele vierwielaandrijving. De auto had hiermee groot voordeel op moeilijk begaanbare ondergrond.

Nr. 4: Cayenne S Transsyberia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Walter Röhrl toont zijn stuurmanskunsten met de 911 Paris-Dakar, op weg naar nummer 4: de Porsche Cayenne S Transsyberia uit 2008. Deze auto was speciaal gebouwd voor de Rallye Transsyberia, en werd aangedreven door de 385 pk sterke V8 van de Cayenne GTS. Aan de finish van de 7108 kilometer lange rally, werden de eerste zes posities in het eindklassement bezet door een Cayenne S Transsyberia.

Nr. 3: 924 Carrera GTS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is een auto die Walter Röhrl nog heel goed kent. Met deze goudkleurige 924 Carrera GTS reed hij in het Duits rallykampioenschap van 1981. Na de snelste tijd op zijn allereerste klassementsproef, volgden drie zeges en een tweede plaats. En dat met een auto die in slechts acht weken was opgebouwd.

Nr. 2: 911 SC Safari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de tweede plaats staat de Porsche 911 SC Safari. In 1978 kwam Porsche met twee auto’s aan de start van de Safari Rally. Ter voorbereiding op de 5000 kilometer lange rally, waren tal van modificaties aan de auto’s doorgevoerd: een 28 centimeter grotere bodemvrijheid, dikke beschermplaten en een versterkte carrosserie. Ondanks grote problemen met de achteras, lukte het Porsche om beide auto’s aan de finish te krijgen, op de tweede en derde plaats.

Nr. 1: 911 GT3 (996)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoogst genoteerd in deze Top 5 is ook de jongste rally-Porsche: de 911 GT3 (996). De auto is niet alleen beroemd in de Duitse rally-scene vanwege zijn opvallende zebra-outfit, maar vooral dankzij zijn onmiskenbare geluid. In handen van het echtpaar Ruben en Petra Zeltner kent de ‘Zebra’ grote rallysuccessen.