26
juli
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Porsche ontwikkelt testauto met elektrische aandrijving

Met drie elektrisch aangedreven Boxsters neemt Porsche vanaf begin 2011 deel aan een veelomvattend testprogramma, dat plaatsvindt in het kader van ‘Stuttgart Modelregio voor e-Mobiliteit’. Dit programma dient mede als onderzoek naar de infrastructuur die noodzakelijk is voor elektrische auto’s. Voor Porsche levert het onderzoek een schat aan informatie op voor de verdere ontwikkeling van nieuwe componenten en accusystemen. Daarbij krijgt Porsche aan de hand van de test nu reeds inzicht in ervaringen van gebruikers en in de eisen die worden gesteld aan de toekomstige productie van elektrisch aangedreven modellen. Volgens Michael Macht, voorzitter van de Raad van Bestuur van Porsche AG, is het van belang dat Porsche in een vroeg stadium betrokken raakt bij dit project: ‘Het is zeker dat we in de toekomst een elektrisch aangedreven sportauto op de markt brengen. Een dergelijk model heeft echter alleen zin wanneer die dezelfde prestaties levert als onze huidige auto’s, met bovendien een vergelijkbare actieradius.’


Succesvol met hybrides

Porsche richt zich reeds langer op de ontwikkeling van een elektrische aandrijflijn, om de belasting van het milieu als gevolg van mobiliteit zoveel mogelijk te beperken. Het spectaculaire prototype van de Porsche 918 Spyder als plug-inhybride combineert vooruitstrevende racetechniek en elektrische mobiliteit tot een fascinerend geheel. Ondanks een vermogen van meer dan 440 kW (meer dan 600 pk) onderscheidt deze supersportauto zich met een CO2-emissie van slechts 70 g/km en een brandstofverbruik van 3 l/100 km. Waarden waarbij menige kleine stadsauto nog niet in de buurt komt.


Voor toepassingen op het circuit werd de 911 GT3 R Hybrid ontwikkeld, een concept waarin de 353 kW (480 pk) sterke boxermotor achterin wordt ondersteund door twee 60 kW (82 pk) sterke elektromotoren op de vooras. In plaats van een conventionele accu is de 911 GT3 R Hybrid voorzien van een innovatief vliegwiel om beide elektromotoren van stroom te voorzien. Tijdens een 24-uursrace op de Nürburgring heeft dit studiemodel zijn betrouwbaarheid op het circuit inmiddels bewezen.


Met de Cayenne S Hybrid bracht Porsche dit jaar zijn eerste in serie geproduceerde auto die ook alleen op elektrische energie kan rijden, op de markt. De Cayenne S Hybrid combineert een totaal vermogen van 279 kW (380 pk) aan een brandstofverbruik van 8,2 l/100 km en een CO2-emissie van slechts 193 g/km. Deze hybridetechniek wordt ook toegepast voor de toekomstige Panamera S Hybrid, die vanaf volgend jaar leverbaar is.