|
00:00
Europe/Amsterdam

Porsche Mobil1 Supercup: feller dan ooit tevoren

De 26-jarige Jeroen Bleekemolen heeft, net als Patrick Huisman, ervaring in het Duitse toerwagenkampioenschap DTM. Vorig jaar pakte Bleekemolen vijf keer poleposition en won drie races in de Supercup, ondanks dat hij niet aan alle races meedeed. 2008 is het eerste complete Supercup-seizoen voor Bleekemolen.

Patrick Huisman (41) komt samen met de Belg David Saelens uit voor het team Irwin Racing. Ook hij behoort tot de favorieten. Huisman is de onbetwiste recordhouder in de Supercup: hij won 24 races en werd in de periode 1997-2000 vier keer achtereen kampioen.

Met uitzondering van regerend kampioen Richard Westbrook (Groot-Brittannië) keren alle topcoureurs van vorig jaar terug. De 32-jarige Westbrook komt voortaan als fabriekscoureur uit voor Porsche in internationale GT-kampioenschappen. Door het wegvallen van Westbrook is de strijd in de Supercup opener dan ooit tevoren. De favoriet voor het nieuwe seizoen is de vice-kampioen van 2007, Damien Faulkner. De 31-jarige Ier maakte vorig jaar een indrukwekkend debuut met overwinningen in Bahrein en Monza, en nog eens vier podiumplaatsen.

Uwe Alzen is eveneens gebrand op de titel. Vorig jaar won de 40-jarige Duitser de Porsche Carrera Cup in zijn thuisland en eindigde hij als derde in de Supercup. De voormalige DTM-coureur heeft zeer veel ervaring met Porsche en won veel titels met de auto’s van het merk. In 1994 werd hij kampioen in de Porsche Supercup en in 1999 pakte hij met een 911 GT3 R de winst in zijn klasse tijdens de 24-uursrace van Le Mans.

Alle coureurs in de Porsche Mobil1 Supercup rijden met een 911 GT3 Cup die is voorzien van keramische remschijven (Porsche Ceramic Composite Brake of PCCB). Het vermogen is opgeschroefd tot 420 pk en in combinatie met een gewicht van 1.130 kg maakt dat de Porsche 911 GT3 Cup de snelste auto in de geschiedenis van het kampioenschap. Voor het nieuwe seizoen is de aerodynamica aan de achterkant van de auto verbeterd, waardoor er meer downforce optreedt.

Net als vorig jaar zet Porsche twee vip-auto`s in voor prominente gastcoureurs. De auto’s dragen de nummers 88 en 89. Porsche Design gaf de vip-auto`s een unieke kleur en decoratie.

Voor het eerst komt de Porsche Mobil1 Supercup naar Valencia. De Spaanse havenstad is de locatie van de tiende ronde in het kampioenschap. De kalender omvat twaalf wedstrijden die elk in het voorprogramma van een Formule 1-race plaatsvinden. In Bahrain vinden zelfs twee races van twaalf ronden plaats.