Leusden,
01
juni
2017
|
10:00
Europe/Amsterdam

Porsche investeert miljoenen in innovatie in Israël

Samenvatting

Porsche zet vol in op innovatie en opent een innovation office in Tel Aviv, Israël. Daarmee wil de Duitse sportwagenfabrikant toegang krijgen tot de nieuwste technologietrends en de grootste talenten op dat gebied. Als eerste stap heeft Porsche een dubbelcijferige miljoeneninvestering gedaan in de venture capital-fondsen Magma en Grove. En er staan meer investeringen in startups en fondsen gepland.

“Israël is een sleutelmarkt voor IT-experts en ingenieurs. In geen ander land ter wereld zijn er zo veel startups per hoofd van de bevolking. Dit talent en de technologische know-how vormen samen met de expertise van onze werknemers een ideale voedingsbodem voor toekomstige businessmodellen”, aldus Lutz Meschke, vicevoorzitter van de Raad van Bestuur en lid van de Raad van Bestuur voor Finance en IT bij Porsche. Meschke voegt daar aan toe dat een nauwe samenwerking met Israëlische experts noodzakelijk is om snel toegang tot nieuwe technologieën te krijgen, solide relaties te ontwikkelen en doelgerichte oplossingen snel te kunnen testen.

Magma en Grove

Het Magma Venture fonds investeert sinds 1999. De focus ligt momenteel op kunstmatige intelligentie en de automotive sector. Met investeringen in een groot aantal succesvolle startups zoals Waze en een investeringsportefeuille ter waarde van 600 miljoen dollar, behoort Magma tot de belangrijkste venture capital-fondsen in Israël. Grove beheert een portefeuille ter waarde van 100 miljoen dollar. De focus van dit investeringsfonds ligt op early-stage technologieën als het Internet of Things (IoT), cloud technologieën en kunstmatige intelligentie.

De herkomst van innovatie

Lutz Meschke: “Innovaties ontstaan niet zo maar. Ze moeten systematisch ontwikkeld worden. Daarom stellen wij ons open: het is wenselijk én essentieel dat we worden gevoed met inspiratie uit andere industrieën. Daarom werken we samen met startups en zetten we samenwerkingen op met andere bedrijven en wetenschappelijke instellingen. Daarnaast investeren we in fondsen die in onze sector van belang zijn. Deze benadering wordt onder meer zichtbaar door de investering die Porsche Digital deed in de startup Evopark, door de samenwerking met de HHL Leipzig Graduate School of Management en de betrokkenheid bij venture capital-bedrijf e.ventures.

De digitale transformatie van Porsche in de praktijk

Afgelopen jaar is Porsche diverse grote projecten gestart om de digitale transformatie van het merk vaart te geven. Een goed voorbeeld daarvan is de oprichting van Porsche Digital GmbH in juni 2016. Dit dochterbedrijf van Porsche staat onder leiding van Thilo Koslowski, die 20 jaar werkzaam was in Silicon Valley. Porsche Digital richt zich op het inventariseren en ontwikkelen van digitale klantbelevingen, producten, werkterreinen en processen. Porsche Digital heeft onlangs ook een vestiging in Santa Clara, Californië geopend. In september 2016 is het Porsche Digital Lab in Berlijn van start gegaan. Hier worden innovatieve technologische oplossingen geïdentificeerd en getest.

Moderner, systematischer, efficiënter

Al deze investeringen zijn gebaseerd op een proces van digitale transformatie binnen het bedrijf, met als doel arbeidsplaatsen te moderniseren en processen nog efficiënter te organiseren. Ook wordt er gewerkt aan een innovatiemanagementsysteem waarbij alle geledingen van het bedrijf betrokken zijn en aan een systematisch proces om ideeën te verzamelen en uit te voeren.