25
november
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Porsche en de speciale band met (en voor) de winter

Ruim 70% van alle ooit geproduceerde Porsches bestaan nog steeds. In meeste gevallen worden ze ook gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn: rijden – in de zomer én in de winter. Zelfs modellen van 20 jaar oud bieden prestaties die vandaag nog indrukwekkend zijn. Echter: de banden die destijds gebruikt werden, zijn niet meer in productie. De profielen en rubbersamenstellingen van banden zijn in de loop der jaren sterk gewijzigd en dat beïnvloedt het weggedrag van oudere Porsche-modellen.


Intensieve tests

Om vast te stellen welke hedendaagse banden het best passen bij de karakteristieken van een (semi)klassieke Porsche, heeft het sportwagenmerk en intensief testprogramma uitgevoerd. Het hoogtepunt daarvan was een uitgebreide testsessie rond de Poolcirkel. Diverse oudere Porsche-modellen, waaronder de 911, 928, 964, 993, de 996 én de eerste uitvoeringen van de Boxster hebben daartoe een zeer groot aantal ronden afgelegd op de ijzige ondergrond van het Arctic Driving Center in het Finse Rovaniemi.

Daarbij bleek dat niet alle hedendaagse winterbanden voldoen aan de eisen die Porsche stelt. Zo bleek dat de karakteristieken van oudere 911-modellen met luchtgekoelde motor bandenfabrikanten voor bijzondere uitdagingen stellen. Naast de wintertests in Rovaniemi, omvatte het winterbanden-evaluatieprogramma van Porsche uiteraard ook tests op sneeuwvrije ondergrond, op nat wegdek etc. Op basis hiervan heeft Porsche een aanbevelingslijst per model opgesteld. Deze is te vinden op:

http://www.porsche.com/germany/accessoriesandservices/porscheservice/reifenfreigaben/

Uiteraard is alle informatie hierover ook beschikbaar bij de officiële Porsche Centra in Nederland.


(Jonge) klassiekers in topconditie

Ook op andere fronten kunnen de officiële Porsche Centra van Nederland een belangrijke rol spelen bij het in topconditie houden van (semi-)klassieke modellen van het merk. Speciaal daarvoor is er Porsche Classic, een onderhoud- en serviceprogramma dat volledig kan worden afgestemd op individuele wensen en eisen. Eigenaren van een Porsche die (tijdelijk) niet door een Officieel Porsche Centre is onderhouden, kunnen bijvoorbeeld de gratis Porsche Classic Check laten uitvoeren. Daarbij wordt een Porsche aan een intensieve controle onderworpen, met veel aandacht voor het technische gedeelte. Daarbij vindt ook een originaliteitscontrole plaats (kleur, meeruitvoeringen etc.). Als de auto op alle punten ‘klopt’, krijgt de eigenaar een officieel ‘geboortecertificaat’. De Porsche Classic Check vormt bovendien de basis voor een voorstel voor onderhoud a la carte. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om kosten te spreiden door reparaties gefaseerd te laten uitvoeren. Ook is het mogelijk om reparaties en onderhoud af te stemmen op een bepaald jaarkilometrage.

Porsche maakt gebruik van vaste onderhoudsprijzen. Dankzij deze zogenaamde Porsche Service Prijzen weten eigenaren van elk type Porsche voorafgaand aan elke inspectie precies waar ze aan toe zijn. Het onderhoud wordt tot in de puntjes uitgevoerd door specialisten, die uiteraard uitsluitend gebruik maken van originele Porsche-onderdelen. Alle werkzaamheden én de gebruikte onderdelen worden dan ook twee jaar gegarandeerd.