24
december
2008
|
00:00
Europe/Amsterdam

Porsche 911 Carrera rijdt 1 op 15

Met de verbruiksscore bleef Niedzwieds ruimschoots onder de Euro5-verbruiksrichtlijn, die met een waarde van 9,8 l/100 km al een strenge norm stelt voor sportauto’s. De bijzondere testrit bewijst dat Porsche vooroploopt in de ontwikkeling van efficiënte technologie. In een kort tijdsbestek zijn alle atmosferische motorvarianten van de Porsche 911 uitgerust met directe brandstofinjectie. Daardoor is het brandstofverbruik met meer dan twaalf procent afgenomen terwijl het motorvermogen en het koppel aanzienlijk zijn toegenomen.


De nieuwe Porsche-Doppelkupplung (PDK), Porsches eigen transmissie met dubbele koppeling en zeven versnellingen, levert ook een substantiële bijdrage aan een gunstig verbruik. Daarbij schakelt de PDK net zo soepel als een automaat met koppelomvormer en net zo sportief als – en nog sneller dan – een sequentiële raceversnellingsbak.


Geïnspecteerde test

Niedzwiedz legde voor de testroute ongeveer 190 kilometer af op buitenwegen, 30 kilometer in stadsverkeer en de resterende afstand op snelwegen. De brandstoftank werd voorafgaand aan de testrit tot de rand toe gevuld. Een inspecteur van het Duitse keuringsinstituut DEKRA zag hierop toe en verzegelde de tankklep en de motorkap. Tijdens de regenachtige reis probeerde Niedzwieds het motorentoerental tussen de 1.800 en 2.000 t.p.m. te houden, bij een optimale snelheid van 90 tot 130 km/uur. De gemiddelde snelheid kwam uit op 84 km/uur.


Testrijder Klaus Niedzwiedz: ‘Het bewijs is geleverd dat je met een beheerste rijstijl zelfs in een 345 pk sterke sportauto heel efficiënt kunt rijden.’