04
juni
2008
|
00:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe Porsche 911: directe benzine-inspuiting en transmissie met dubbele koppeling

Dankzij de nieuwe techniek wordt de Porsche 911 nog efficiënter. Voorzien van de PDK-transmissie noteert de 911 Carrera Coupé een voortreffelijk gemiddeld brandstofverbruik van 9,8 liter/100 km. Alle andere nieuwe Carrera`s verbruiken aanzienlijk minder dan 11 liter/100 km, wat betekent dat de CO2-uitstoot tot 15 procent is afgenomen. Daardoor hebben bijna alle Porsches 911 een energielabel F.

Tegelijkertijd is het maximumvermogen van de Porsche 911 Carrera met 3,6-liter boxermotor met 20 pk gestegen tot 345 pk (254 kW). De 3,8-litermotor in de 911 Carrera S produceert nu 385 pk (283 kW), maar liefst 30 pk meer dan voorheen. Met deze vermogensstijging neemt de topsnelheid van de Carrera S Coupé toe tot ruim 300 km/uur.


Comfort en sportiviteit

De nieuwe generatie Porsche 911 is voor het eerst leverbaar met de nieuwe Porsche-Doppelkupplung (PDK), Porsches eigen transmissie met dubbele koppeling en zeven versnellingen. De PDK schakelt net zo soepel als een automaat-met-koppelomvormer en net zo sportief als - en nog sneller dan - een sequentiële raceversnellingsbak. Aangezien ook een automatische schakelmodus voorhanden is, vervangt de PDK de Porsche Tiptronic S automatische transmissie voor zowel de Carrera als de Carrera S. De beschikbare schakelprogramma’s zijn zo gekozen dat het motorvermogen optimaal benut wordt voor een snelle acceleratie, terwijl het brandstofverbruik beperkt blijft.


Al een kwart eeuw geleden ontwikkelde Porsche voor de autosport het principe van een versnellingsbak met dubbele koppeling. De eliminatie van schakeltijden en de ononderbroken krachtoverbrenging stelde de Porsche-fabrieksrijders in staat om sneller te accelereren dan de concurrentie.

Het pionierswerk van toen zorgt in de nieuwe 911 Carrera voor toegenomen prestaties. De Carrera Coupé met PDK versnelt in 4,5 seconden van stilstand tot 100 km/uur, nog eens 0,2 sneller dan met de handbediende zesversnellingsbak. Klanten die het maximale uit hun Porsche willen halen, kunnen de PDK combineren met het Sport Chrono Plus-pakket inclusief Launch Control. Zonder wielslip en met een raceschakelmodus kan daarmee vanuit stilstand tot 100 km/uur geaccelereerd worden in slechts 4,3 seconden.


Led-verlichting

Behalve met uiterlijke vernieuwingen aan voor- en achterzijde, onderscheidt de nieuwe 911 zich met led-verlichting van zijn voorganger. De 911 Carrera-reeks is nu standaard voorzien van led-dagrijverlichting, bi-xenonkoplampen en achterlichtunits met led-techniek, waarmee de sportauto dag en nacht opvalt. Als nieuwe veiligheidsoptie biedt Porsche adaptieve bochtverlichting aan op alle modellen.


De prijzen voor de nieuwe 911 beginnen bij 116.000 euro voor de Carrera, de Carrera S kost 131.500 euro. Open rijden kan met de Carrera Cabriolet en Carrera S Cabriolet voor respectievelijk 131.000 en 147.000 euro. (alle prijzen inclusief BTW en BPM)