Leusden,
17
november
2021
|
06:30
Europe/Amsterdam

Nieuwe 718 Cayman GT4 RS Clubsport op pole position

Porsche heeft op de Los Angeles Auto Show de nieuwe 718 Cayman GT4 RS Clubsport onthuld. De circuitracer met middenmotor van Porsche Motorsport in Weissach is gebaseerd op de nieuwe 718 Cayman GT4 RS die eveneens in LA zijn debuut beleeft. De meest opvallende highlight van de Clubsport is de hoogtoerige 4,0-liter zescilinder boxermotor die in de basis uit de 911 GT3 Cup stamt. In de nieuwe Cayman-racer levert hij een vermogen van 368 kW (500 pk), waarmee hij 55 kW (75 pk) sterker is dan de uitgaande GT4 Clubsport.

Naast vele gedetailleerde aanpassingen lag de focus tijdens de ontwikkeling van de Clubsport op het verbeteren van de overall performance. De PDK-transmissie waarmee de nieuwe Clubsport standaard is uitgerust, heeft nu zeven gangen in plaats van zes. Daarnaast hebben alle versnellingen een kortere overbrengingsverhouding vergeleken met het vorige model. Afhankelijk van het circuit en de reglementen kan de nieuwe 718 Cayman GT4 RS Clubsport rondetijden behalen die meer dan twee procent sneller zijn dan die van zijn voorganger. 

Van de straat naar het circuit

Porsche leverde sinds 2016 de 981 Cayman GT4 Clubsport en zette met dit model voor klantenteams een competitieve auto neer. Vóór 2018 bouwde Porsche Motorsport in totaal 421 exemplaren. Het model van de opvolgende generatie, gebaseerd op de 718 Cayman GT4, debuteerde in 2019. Ook dat was een uiterst succesvolle racer, met tot nu toe ongeveer 500 geproduceerde exemplaren. Eén van de redenen voor de grote vraag naar deze Porsches zijn de relatief lage exploitatiekosten. Het gebruik van beproefde serieproductietechnologie in combinatie met componenten die speciaal voor het circuit zijn ontwikkeld, verlaagt de kosten voor klantenteams aanzienlijk.

Met de nieuwe 718 Cayman GT4 RS Clubsport zet Porsche deze traditie voort en heeft het de auto nog competitiever gemaakt. Zo presteert de 368 kW (500 pk) sterke 4,0-liter zescilinder - ontleend aan de huidige 911 GT3 Cup - bijna 18 procent beter dan de 3,8-liter van zijn voorganger. Dankzij een geoptimaliseerde luchtinlaat wordt het maximale vermogen bereikt bij 8.300 tpm – 800 tpm hoger dan voorheen. De boxermotor draait nu zelfs 9.000 tpm. Hij ontwikkelt 465 Newtonmeter bij 6.000 tpm in plaats van 425 Nm bij 6.600 tpm zoals de vorige Clubsport. Het resultaat is een veel breder bruikbaar toerenbereik, dat zowel professionele racers als amateurrijders op het circuit optimaal kunnen benutten.

Flink verbeterde handling

Aanpassingen aan het chassis hebben ook de handling van de nieuwe 718 Cayman GT4 RS Clubsport flink verbeterd. De dempertechnologie is compleet herzien, wat een aanzienlijke invloed heeft op de algehele prestaties en het rijgedrag van de nieuwe Clubsport. De upgrades omvatten onder meer schokdempers die in twee richtingen zijn te verstellen en verstelbare stabilisatorstangen voor en achter. Ook de wagenhoogte, het camber en de sporing zijn verstelbaar. Speciale NACA-inlaten in de voorklep zijn ontworpen om de luchtstroom efficiënter naar het grote race-remsysteem te leiden dat is uitgerust met stalen remschijven van 380 millimeter. Het Porsche Stability Management (PSM) is speciaal ontworpen voor het circuit en omvat schakelaars voor tractiecontrole (TC), ABS en een verbeterd stabiliteitscontrolesysteem.

Efficiënter aeropakket

Het controleerbare rijgedrag van de 718 Cayman GT4 RS Clubsport in snelle bochten is verder verbeterd dankzij een efficiëntere aerodynamica. Aanpassingen aan de voorspoiler en een verlengde voorspoilerlip vergroten de neerwaartse druk op de vooras. Ventilatieopeningen in de wielkasten - in de spatborden die zijn geïnspireerd op de 911 GT3 R - en air curtains zijn speciaal ontworpen om de luchtturbulentie rond de voorwielen te verminderen, terwijl een volledig gesloten bodemplaat de luchtstroom naar de diffusor aan de achterkant van de auto optimaliseert. De achtervleugel met zwanenhals heeft nu een 20 millimeter lange Gurney-flap gekregen en het instelbereik is met twee extra trappen uitgebreid.

De 718 Cayman GT4 Clubsport was de eerste in serie geproduceerde racewagen die gebruikmaakte van onderdelen gemaakt van duurzaam composiet van natuurlijke vezels (NFRP). In de nieuwe GT4 RS Clubsport is dat aandeel verder toegenomen. Naast de portieren en de achtervleugel zijn nu ook onderdelen als de voorklep, de voorschermen en het stuur gemaakt van dit materiaal. Het gebruik van op vlas gebaseerde vezels als mogelijk alternatief voor carbon kan op het circuit worden getest om later op serieproductieauto’s te worden gebruikt. 

Met zijn uitrusting voldoet de Porsche 718 Cayman GT4 RS Clubsport aan alle basisvereisten om direct het circuit op te gaan. Variërend van de ingelaste veiligheidskooi en de in lengterichting verstelbare Recaro racekuipstoel tot de 6-punts veiligheidsgordel die voldoet aan de 2023-norm, de veiligheidsnetten, een brandblussysteem en een ingebouwd luchtkriksysteem. Met een inhoud van 115 liter is de FT3 veiligheidstank geschikt voor endurance races. Ook biedt Porsche twee verschillende uitlaatsystemen aan, zodat de GT4 RS Clubsport ook van start kan gaan op circuits met strengere geluidsnormen. 

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend