Leusden,
25
mei
2022
|
17:06
Europe/Amsterdam

Nederlandse coureurs in Porsche Mobil 1 Supercup voor de “ultieme kick” naar Monaco

 Het lange weekeinde rond Hemelvaartsdag is in de Formule 1 traditioneel de datum van de Grand Prix van Monaco, maar ook in de Porsche Mobil 1 Supercup staat deze klassieker op de kalender. Het stratencircuit in het prinsdom is aanstaande zondag (29 mei) de locatie voor de tweede race van het seizoen. Opnieuw staan er negen Nederlandse rijders aan de start, van wie er twee, titelverdediger Larry ten Voorde (Team GP Elite) en Jaap van Lagen (Martinet by Alméras), al een keer in Monaco gewonnen hebben. Weer anderen, zoals de beide rijders van Huber Racing, Rudy van Buren en Morris Schuring, en Loek Hartog, uitkomend voor het team Ombra, beleven dit weekeinde hun première in Monaco.

“Racen in Monaco is gewoon de ultieme kick”, zegt Rudy van Buren. De 30-jarige rijder komt vanuit de virtuele racerij, won onder andere de internationale competitie “World’s fastest gamer”, maar laat al een aantal jaren zien dat hij ook met een fysieke raceauto, meer specifiek een Porsche 911 GT3 Cup, op een echt circuit meer dan uitstekend uit de voeten kan. Na twee seizoenen in de Duitse Porsche Carrera Cup rijdt hij dit jaar een dubbel programma, bestaande uit de Duitse cup en de Porsche Mobil 1 Supercup. “Als je écht serieus Porsche-coureur bent, moet je beide series rijden”, zegt hij. “De meeste rijders doen allebei. Vorig jaar, toen ik alleen de Duitse cup reed, had ik tijdens Supercup-races toch vaak het gevoel dat ik daar ook hoorde te zijn. Vandaar dat ik extra blij en dankbaar ben dat het nu is gelukt.” Van Buren begon sterk aan het Supercup-seizoen met de zevende plaats in de regen van Imola en kijkt nu uit naar zijn eerste optreden op een stratencircuit.

“Gezonde spanning”

“Ik ga met een gezonde spanning in de buik naar Monaco toe”, geeft Van Buren toe. “Als je al een paar jaar meeloopt, valt die spanning in de aanloop naar het evenement wel mee, hooguit een gezonde, positieve nervositeit, maar voor Monaco is het toch wel een ander verhaal. Racen in Monaco is gewoon de ultieme kick, dat pakt niemand me meer af. En als ik dan ook nog het weerbericht zie voor dit weekeinde, met flinke kans op regen, dan wordt het echt heel speciaal! Maar goed, ik laat het over me heenkomen. Ik denk dat alles meezit en er een top tien-resutaat in zit, dan ben ik al heel tevreden. Vergeet niet dat alle toppers hier al gereden hebben, en dan zeggen ze wel vaak dat dat niet zoveel uitmaakt, maar die rugzak aan ervaring, zeker op een stratencircuit, speelt toch wel degelijk een rol!”

Dat onderschrijft Larry ten Voorde, twee keer op rij kampioen in de Porsche Mobil 1 Supercup en vorig jaar winnaar in Monaco. “Je mag eindelijk eens gewoon legaal zo hard mogelijk op straat rijden, dat is al leuk”, lacht hij. “En dan de historie, de grote namen die er gereden hebben. Dichtbij de muren, de vangrails, de tunnel is heel gaaf, als je vanuit het donker van de tunnel opeens weer het licht in komt. Plus de hele sfeer eromheen: luxe, klasse, glamour, het publiek dat heel dichtbij komt. Prachtig.” 

“De eerste keer deed ik het in mijn broek en zaten mijn kaken vast”

Zijn eerste indrukken van Monaco – wat Van Buren nu als debutant te wachten staat – kan Ten Voorde zich nog goed herinneren: “De eerste keer dat ik er reed, deed ik het in mijn broek. Mijn kaken zaten vast na het rijden, zoveel spanning, tanden op elkaar, in het stuur knijpen. Maar het is nu de vierde keer dat ik er ga rijden, dan word je wat losser. Je gaat het wat meer als een circuit zien, je gaat wat dichter langs de muur, durft net iets meer risico te nemen. Ja, dat kan ook wel eens mis gaan, of bijna mis gaan, zoals bij mij vorig jaar in de kwalificatie. Je wordt gauw afgestraft, maar ook dat hoort erbij. En dan winnen, ’s avonds het diner met de prins, samen met Max Verstappen, die er toen ook gewonnen had, een heel mooie ervaring!”

Ten Voorde komt als tweede in de tussenstand van de Porsche Mobil 1 Supercup naar Monaco, waar hij samen met Lucas Groeneveld, Daan van Kuijk, Jesse van Kuijk en Max van Splunteren het vijftal van Team GP Elite vormt. Natuurlijk kijkt hij ook wel een beetje naar de andere vier Nederlanders in het veld, onder wie Van Buren. “Ik heb heel veel respect voor wat hij doet en hoe hij het doet”, zegt de tweevoudig kampioen. “Monaco wordt voor hem zeker ook een aparte belevenis.”

Voor de deelnemers aan de Porsche Mobil 1 Supercup begint het programma met de vrije training op donderdag 26 mei van 15.35 tot 16.20 uur. In de kwalificatie op vrijdag van 15.30 tot 16.00 uur worden de startplaatsen verdeeld. De race over 17 ronden start op zondag om 12.05 uur en is live te zien via Ziggo Sport (inclusief voorbeschouwing), Eurosport en de streamingdienst f1tv.formula1.com. Informatie is ook te vinden via Twitter (@PorscheSupercup en @PorscheRaces), Instagram (@PorscheSupercup) en Facebook (@PorscheSupercup).

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.