Zolder,
30
augustus
2015
|
23:12
Europe/Amsterdam

Max van Splunteren verstevigt leidende positie in Porsche GT3 Cup Challenge Benelux

  • Circuit Zolder verwelkomt Porsche rijders en fans 

In navolging van de succesvolle en spectaculaire Porsche dag op het TT Circuit in Assen in juli werd vandaag op het Circuit van Zolder een soortgelijk evenement georganiseerd, waarbij ook veel Porsche eigenaren met hun eigen auto enkele ronde op het circuit mochten rijden. Maar in Zolder vond het evenement plaats in de aanloop naar de 24-uurs race en mede daardoor werden de races in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux ’s avonds verreden. Max van Splunteren moest het in zijn Remeha-Porsche wederom opnemen tegen Peter Hoevenaars. Bij aanvang van deze race dag ging Van Splunteren aan de leiding in het kampioenschap, met slechts 1 punt voorsprong op Peter Hoevenaars.

De Porsche GT3 Cup Challenge Benelux bood op het legendarische circuit van Zolder weer een mooi spektakel. Onder erbarmelijke weersomstandigheden werden de twee races afgewerkt. In de eveneens kletsnatte kwalificatietrainingen ging de pole position voor de eerste race naar Peter Hoevenaars, met Max van Splunteren in zijn Remeha-Porsche op de tweede plaats. In de kwalificatie voor race 2 was het opnieuw Hoevenaars die de snelste trainingstijd voor zich opeiste; Xavier Maassen was tweede, Dylan Derdaele derde en Van Splunteren moest genoegen nemen met plek vier op de startgrid: “Daar baalde ik enorm van; maar er bleek zich een serieus remprobleem te ontwikkelen, waardoor ik de rembalans steeds verder bij moest stellen en het desondanks niet onder controle kreeg,” aldus Max van Splunteren. Ook in de eerste race speelden de remmen op. Het team van Land Motorsport paste nog voor de tweede race een en ander aan de afstelling aan en dat bood soelaas.

Max van Splunteren over de eerste (natte) race: “Ik moest Peter Hoevenaars al direct na de start laten gaan, maar liep zelf ook al snel uit op Dylan Derdaele. Zo werd het een beetje een saaie race waarbij ieder zijn positie behield.” Race 2 maakte echter veel goed. Dat begon al voor de start toen Peter Hoevenaars zijn auto met pech in de pitstraat parkeerde en zo de pole position onbezet liet. Onder zeer natte omstandigheden ontspon zich daarna een gevecht van start tot finish tussen regerend kampioen Xavier Maassen, Dylan Derdaele en Max van Splunteren. Ze schuwden elkaars bodywerk niet en wisselden frequent van positie. Dylan Derdaele lag zelfs een ronde aan de leiding, maar moest die plek alweer snel aan Xavier Maassen laten. Max van Splunteren reed een sterke race en realiseerde de snelste rondetijd. Maar hij moest uiteindelijk door het voortdurende gevecht met Dylan Derdaele zijn meerdere erkennen in Xavier Maassen en werd opnieuw tweede. “Dit was een waanzinnig gave race; we gaven elkaar geen duimbreed toe en moesten elke ronde tot het maximum gaan. Dat is wat cup racen met een Porsche zo mooi maakt,” verhaalde Max van Splunteren enthousiast na de race.

Door het niet starten van Hoevenaars in de tweede race kende de organisatie hem daarom reglementair geen punten toe. Van Splunteren verstevigt daardoor zijn leidende positie, maar de kampioenschapsstand is nog onder voorbehoud.

Max van Splunteren moest direct na de Porsche races al weer aan de bak, omdat hij dit weekeinde ook deelneemt aan de 24-uurs race op het circuit van Zolder. In de avondtraining mocht hij voor het eerst plaats nemen achter het stuur van de BMW M 235i Cup van de Belgische familie Dumarey.

Uitslagen

Race 1:
1. Peter Hoevenaars, Belgium Racing, 17 ronden in 30 min 48,795 sec (gem. 132,41 km/uur)
2. Max van Splunteren, GT3.nl, op 19,988 sec
3. Dylan Derdaele, Belgium Racing, op 30,830 sec

Race 2:
1. Xavier Maassen, Thems Racing by DVB, 17 ronden in 31 min 24.472 sec (gem. 129,90 km/uur)
2. Max van Splunteren, GT3.nl, op 2,105 sec
3. Dylan Derdaele, Belgium Racing, op 9,298 sec

Stand* Porsche GT3 Cup Challenge Benelux 2015 na 8 races:

  1. Max van Splunteren, 79 punten
  2. Xavier Maassen, 71
  3. Peter Hoevenaars, 61
  4. Dylan Derdaele, 58

* Kampioenschapsstand onder voorbehoud.

 

Volgende race: 19/20 september, Zandvoort

“Dit was een waanzinnig gave race! Dit is wat cup racen met een Porsche zo mooi maakt.”
Max van Splunteren