Leusden,
13
februari
2019
|
06:00
Europe/Amsterdam

Marc ‘Turbo’ Grüne’s liefde voor Porsche kent geen grenzen

Er zijn tal van redenen om een Porsche te kopen. Straaljagerpiloot Marc ‘Turbo’ Grüne wilde een auto die bij zijn snelle levensstijl paste.

Als kind zag Marc ‘Turbo’ Grüne op een vliegshow hoe een straaljager zijn naverbrander gebruikte. Sindsdien is hij verslingerd aan jachtvliegtuigen. Toen hij kort daarna een zwarte Porsche 930 Turbo zag, wist hij meteen dat hij zelf ook ooit zo’n auto zou hebben.

Zoals zijn bijnaam al doet vermoeden, is Grüne niet snel van zijn stuk te brengen. Hij weet precies wat hij wil. Allereerst werd hij piloot bij de Duitse luchtmacht waar hij aan de wieg stond van de in Neuberg gestationeerde squadrons Bavarian Tigers. Daarnaast vliegt Marc de wereld over als instructeur, piloot, leider en motivator.

Hoe ‘Turbo’ een jeugddroom waarmaakte

In 2012 maakte ‘Turbo’ zijn andere jeugddroom waar met zijn eerste Porsche. Inmiddels zijn daar een Cayenne, Cayenne Turbo, Cayman S en 911 Carrera 2 aan toegevoegd. Maar Turbo wil de collectie graag verder uitbreiden, niet voor de heb maar voor het plezier. “De 911 GT2 RS is mijn ultieme doel. Van alle auto’s komt die het dichtst in de buurt van een straaljager.”

In de cockpit van een straaljager is Grüne afhankelijk van heel veel informatie. Zonder na te hoeven denken moet hij een situatie kunnen inschatten en razendsnel reageren. “In een luchtgevecht kun je in een fractie van een seconde winnen of verliezen.” Marc ziet duidelijke overeenkomsten met het rijden in een Porsche. “Die zijn enorm intuïtief te rijden. Ook bij extreme manoeuvres op hoge snelheid houd je de situatie heel gemakkelijk onder controle.”

In 2013 brak ‘Turbo’ het Guinness World Record voor spins om de eigen as. Met zijn vliegtuig draaide hij 85 omwentelingen. Om met de extreme fysieke belasting om te kunnen gaan, was vanzelfsprekend een optimale voorbereiding nodig. “Je moet vertrouwd raken met het gevoel alles onder controle te hebben ook al is de manoeuvre dat allerminst.” Marc legt uit dat je moet leren omgaan met specifieke situaties en daarbij geen fouten kunt maken. Bij een dergelijke recordpoging is het essentieel bewust te zijn van de gevaren.

Boven zichzelf uitgestegen

Met een succesvolle carrière en een wereldrecord achter zijn naam denkt ‘Turbo’ niet aan stoppen. “Als je veel hebt ontvangen kun je veel teruggeven.” Belangrijker dan het wereldrecord was zijn bijdrage in 2013 aan stichting Elisa, die de familie van jonge kankerpatiëntjes nazorg verleent. De behandeling van bepaalde soorten kanker wordt in Duitsland niet vergoed door de zorgverzekering. Samen met zijn recordteam en alle supporters bood Grüne de financiële mogelijkheden waarmee stichting Elisa de noodzakelijke thuiszorg kan bieden. Dit door verpleegkundigen bij gezinnen te plaatsen voor de verzorging van de kinderen.

Marc’s passie voor Porsche gaat ver. Zijn laatste missie was het oprichten van een Porsche club in Abu Dhabi en Al Ain. Een platform waar gelijkgestemde liefhebbers hun passie met elkaar in een vriendschappelijke atmosfeer kunnen delen. En dat zal vast niet het laatste zijn wat we nog van ‘Turbo’ horen.