Leusden,
30
augustus
2015
|
17:59
Europe/Amsterdam

Le Mans winnaars herenigd

De legendarische Nederlandse coureur Gijs van Lennep is afgelopen weekend tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort herenigd met z’n Porsche 917 met het startnummer 22. Daarmee won hij samen met de Oostenrijker Helmut Marko in 1971 de 24 Uur van Le Mans. Voor de coureur was het een weerzien met vele herinneringen. “Deze auto is braaf voor me geweest. Anders had ik Le Mans in 1971 nooit kunnen winnen.”

Voor de foto kruipt de oud-fabriekscoureur nog even achter het stuur van de racer waarmee hij in 1971 eeuwige roem behaalde door de fameuze 24 uurs race op zijn naam te schrijven. Zijn ogen knijpen samen als hij terugdenkt aan het moment dat hij als 29-jarige winnend de finish passeerde. De 4.9-liter V12-motor, die goed is voor een nog steeds respectabel vermogen van 441 kW/600 pk, bleef het tot het eind goed doen. Dat in tegenstelling tot de remmen. Die hadden tijdens de race zo geleden, dat de schijven eigenlijk gewisseld moesten worden. “Maar dat had Porsche waarschijnlijk de zege gekost. Dus mocht ik de laatste ronden niet meer remmen,” zegt Van Lennep droogjes. “We behaalden tijdens de 24 Uur van Le Mans 1971 met een afgelegde afstand van 5.335,16 kilometer een record dat tot 2010 stand heeft gehouden.”

Vanuit het rudimentaire racekuipje haalt Van Lennep nog wat herinneringen op. Over de temperatuur die tijdens de wedstrijd vergelijkbaar was met die in een sauna. Over de verbluffend goede wegligging en het stuurgedrag waarmee hij kon lezen en schrijven. “Marko noemde ‘m listig, maar dat vind ik onzin. Hij deed precies wat ik wilde. Als je aardig bent voor je auto, is hij het ook voor jou. Hij was niet listig, maar wel gevaarlijk. Als je met 300 km/h tussen de huizen langs het circuit doorreed met hier en daar een strobaal als bescherming, moest er uiteraard niks gebeuren. De 917 bood met zijn buizenchassis geen enkele bescherming. Natuurlijk heb ik daar toen ook wel eens over nagedacht. Maar niet te lang. Ik werd betaald om te rijden en niet om te lang bij zulke dingen stil te staan.”

Nog eens een stukje rijden met zijn racer met de kenmerkende Martini-striping? Gijs van Lennep wil wel, maar het kan niet, verzucht hij. De auto met chassisnummer 917-053 heeft een chassis van magnesium en dat is na ruim veertig jaar gevaarlijk broos geworden. “Nadat ik ‘m op Le Mans heb uitgezet, is hij in het fabrieksmuseum verdwenen. Daar staat hij nog steeds; ik vind de 917 nog altijd een van de mooiste racers die Porsche ooit heeft gebouwd.”

De Porsche-ambassadeur vergaarde roem door twee keer Le Mans te winnen. Dat was tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort goed te merken. Honderden keren zette hij z’n handtekening; voor iedereen was er een vriendelijk woord. ‘Word je er nooit moe van om te vertellen over die tijd?’ vraagt een fan. Van Lennep ontkent met kracht. “Ik ben er nog steeds trots op dat ik met Porsche deze dingen heb kunnen doen. Hier raak ik nooit over uitgepraat.”

“Deze auto is braaf voor me geweest. Anders had ik Le Mans in 1971 nooit kunnen winnen.”
Gijs van Lennep, winnaar 24 Uren van Le Mans in 1971 met Porsche 917