|
00:00
Europe/Amsterdam

Jeroen Bleekemolen stelt titel Porsche Mobil1 Supercup veilig

Na afloop van de kwalificatietraining op zaterdag was Bleekemolen al zeker van de titel. Zijn enig overgebleven rivaal, de Ier Damien Faulkner, kwam in de training niet verder dan de elfde plaats en scoorde daarmee geen punten. Daarmee waren Faulkners kansen verkeken en mocht Bleekemolen zich voortijdig kampioen noemen, wat door zijn teamleden met oranjegekleurde t-shirts met het opschrift “2 fast 4 u – Porsche Supercup Champion 2008” uitbundig werd gevierd. Bleekemolen zelf is trots op zijn prestatie: “Dit is een titel die veel voor me betekent. Ik geloof dat het winnen van een kampioenschap in een klasse waarin de strijd zo gelijkwaardig is, door kenners op waarde wordt geschat”, zegt hij. Het is voor de jongste telg uit de bekende Aerdenhoutse racefamilie het tweede grote succes met Porsche. In juni behaalde hij samen met Jos Verstappen en Peter van Merksteijn met de Porsche RS Spyder van Van Merksteijn Motorsport by Equipe Verschuur de overwinning in de LMP2-klasse tijdens de 24 Uur van Le Mans.

In de tijdtraining op Spa-Francorchamps reed Jeroen Bleekemolen de op één na snelste tijd achter de Duitser René Rast. Jaap van Lagen kwalificeerde zich als derde, terwijl ook Patrick Huisman (IRWIN Racing) als negende in de top tien reed. De overige Nederlanders bevonden zich verderop in het veld: Sebastiaan Bleekemolen (Bleekemolen’s Race Planet) 21e, Paul van Splunteren (HSF Porsche Eindhoven) 25e, Tim Buijs (Bleekemolen’s Race Planet) 28e, Michael Bleekemolen (Racing Team Jetstream) 30e en Gosse Stielstra (HSF Porsche Eindhoven) 31e.

Zoals zovaak op het circuit van Spa-Francorchamps werd de race verreden onder wisselende omstandigheden, waarbij de regen gedurende de wedstrijd sterker werd. René Rast leidde in de eerste ronde, maar raakte kort van de baan en viel terug tot de staart van het veld. Daarmee kreeg Jeroen Bleekemolen de leiding in handen. Aan het eind van de tweede ronde wist Jaap van Lagen de eerste plaats over te nemen. In de vijfde ronde raakte Bleekemolen zijn tweede plaats kwijt aan Sean Edwards, die twee ronden later ook Van Lagen inhaalde. Zo reed de Brit uiteindelijk naar de overwinning, gevolgd door Van Lagen en Bleekemolen op de plaatsen twee en drie. Patrick Huisman eindigde als vijfde. Sebastiaan Bleekemolen werd 17e, Michael Bleekemolen, Paul van Splunteren en Gosse Stielstra eindigden op de plaatsen 21 tot en met 23. Tim Buijs raakte drie ronden voor het einde van de baan en viel uit.

Na elf van twaalf races leidt Jeroen Bleekemolen in de tussenstand van de Porsche Mobil1 Supercup met 176 punten voor de Ier Damien Faulkner (116 punten) en de Duitser Chris Mamerow (98 punten). Patrick Huisman staat vierde, eveneens met 98 punten, Jaap van Lagen bezet met 93 punten de vijfde plaats. De laatste race van het seizoen wordt komende zondag (14 september) verreden op het circuit van Monza in Italië.