08
juni
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Jeroen Bleekemolen blijft op titelkoers

De Porsche Mobil1 Supercup wordt beschouwd als de snelste internationale Cup-serie in de autosport. Jeroen Bleekemolen vertrok in Turkije in zijn Konrad Motorsport Porsche 911 GT3 Cup vanaf poleposition. De titelverdediger leidde de race vervolgens soeverein tot het eind van de wedstrijd.


Bleekemolen: ‘Het was een fantastische wedstrijd. Ik startte heel goed. In het begin van de wedstrijd was René Rast heel snel, maar ik besloot toch voorzichtig met mijn banden om te springen. Ik was er anders niet zeker van of ik de finish zou halen. Daardoor kon ik in de laatste ronde nog versnellen en een hele snelle rondetijd neerzetten. Na mijn teleurstellende resultaten in Barcelona en Monaco voelt het extra goed om weer een overwinning te behalen.’ Bleekemolen boekte eerder dit seizoen al twee overwinningen in Bahrein en leidt de strijd om het kampioenschap.


De enige serieuze uitdager van Bleekemolen in Istanbul was René Rast. Deze Duitse coureur kreeg het echter niet voor elkaar Bleekemolen te passeren tijden de race. De regerend kampioen in de Carrera Cup moest daardoor in de zomerse raceomstandigheden langs de rivier de Bosporus genoegen nemen met een tweede plaats. Rast, die rijdt voor VELTINS MRS Racing, sprokkelde zo wel de broodnodige punten binnen voor de strijd om het kampioenschap. Hij eindigde dit seizoen al twee keer eerder op de tweede plaats, in Bahrein en in Monaco. De Tsjech Jiri Janak (Konrad Motorsport) pakte de derde plaats in de race en boekte daarmee zijn beste resultaat ooit in een Supercup-wedstrijd. Janak begon de wedstrijd vanaf de vijfde plek in de startrij.


Tweevoudig Supercup-kampioen Richard Westbrook (Federsand-Jetstream Motorsport) miste het podium op een haar na. Na sterke optredens in Barcelona en Monaco die resulteerden in overwinningen, eindigde Westbrook dit weekeinde als vierde in de Grand Prix van Turkije. Ook de Oostenrijker Norbert Siedler (VELTINS MRS Racing) haalde het podium niet, hoewel hij vanaf de derde plaats in de startrij vertrok. Toch realiseerde hij met een vijfde plaats in de race zijn beste resultaat van het seizoen. De zesde plaats was voor Stefan Rosina (Walter Lechner Racing) uit Slowakije. Hij passeerde in de laatste ronde van de race de Nederlander Patrick Huisman (SPS Performance). De Brit Richard Williams maakte de meeste plaatsen goed in de wedstrijd. Deze coureur van SPS Performance startte vanaf de twaalfde positie en finishte als achtste. De negende plaats was voor de Spanjaard Siso Cunill (Konrad Motorsport), met achttien jaar de jongste deelnemer in het veld. De Italiaan Luigi Ferrara van Team SANITEC RACING eindigde de race als tiende.


René Rast (tweede plaats): ‘Ik ben zeer tevreden. Opnieuw een tweede plek en net als in Monaco een rustig wedstrijdverloop. In het begin van de race was ik wat sneller dan Jeroen Bleekemolen en probeerde ik hem onder druk te zetten, maar hij gaf niks toe. Alleen met een bullbar op mijn auto had hij dat gedaan. Dus wilde ik het op het eind van de race nog eens proberen, maar ook toen werkte het niet. Er lag wel een groot gat achter me, dus dat geeft wel aan hoe goed de set-up van de auto was.’


Jiri Janak (derde plaats): ‘Eindelijk een podiumplaats! Hier heb ik lang op gewacht. Om dit te bereiken na zoveel pech maakt het alleen nog maar mooier. Direct vanaf de start heb ik mijn tegenstanders onder druk gezet. Dat is duidelijk de manier om succesvol te zijn in de Supercup, dus dat ga ik de volgende wedstrijd weer doen. We zullen zien of het opnieuw werkt. Mijn gevecht om de derde plaats zag er waarschijnlijk eenvoudig uit, maar ik kan jullie verzekeren dat dit allerminst het geval was.’


Wedstrijduitslag

1. Jeroen Bleekemolen (NED), Konrad Motorsport, 28:00.685 minuten

2. René Rast (GER), VELTINS MRS Racing, + 3.180 seconden

3. Jiri Janak (CZE), Konrad Motorsport, + 15.217

4. Richard We