Leusden,
09
september
2015
|
11:51
Europe/Amsterdam

Interview Brendon Hartley: “We hebben 24 uur lang ‘flat out’ gereden”

Samenvatting

Porsche lifestyle blog Vierenzestig.nl was recent aanwezig tijdens de 6 Uren van de Nürburgring voor het World Endurance Championship en greep die gelegenheid aan om met Brendon Hartley - samen met Mark Webber en Timo Bernhard runner-up tijdens de afgelopen editie van de 24 Uur van Le Mans - terug te blikken op deze historische dubbel voor Porsche.

Voorafgaand aan de 6 Uur van de Nürburgring blikte Vierenzestig.nl met een aantal van de hoofdrolspelers uit het Porsche kamp terug op de historische 17e overwinning van het Duitse sportwagenmerk tijdens de 24 Uur van Le Mans.

Eerder spraken we met Le Mans winnaar Nick Tandy. Vandaag is runner-up Brendon Hartley, die zijn Porsche 919 Hybrid #17 deelt met de ervaren rot Timo Bernhard en ex-Formule 1 coureur Mark Webber, aan de beurt.

Hoe kijk je terug op Le Mans?

“Heel emotioneel. Ik was min of meer vanaf dag één betrokken bij het LMP1-project van Porsche. Mensen buiten het bedrijf realiseren zich niet hoe zwaar de eerste periode voor ons was. Twee maanden voor het begin van het World Endurance Championship in 2014 waren we nog nergens. En kijk nu eens waar we staan. Op Le Mans hebben we alles gegeven wat erin zit en dat werd beloond met een dubbelzege.

Overigens vond ik het verlies van de overwinning in 2014 veel erger dan dit jaar genoegen moeten nemen met de tweede plek. Toen reden we met nog slechts twee uur te gaan aan de leiding. Een technisch probleem kostte ons vervolgens alsnog de overwinning. De race van dit jaar gaat daarentegen de boeken in als een geweldige teamprestatie van Porsche.”

Jullie lagen lange tijd aan de leiding. Waar ging het mis?

“In de loop van de nacht verloren wij de grip op de wedstrijd. Daarbij speelde ook een rol dat ik een tijdstraf aan mijn broek kreeg, dat geef ik eerlijk toe. Maar dat is niet de enige reden. De temperatuur speelde ons parten en zo nog een aantal kleine zaken. Maar we hebben alles gegeven: we hebben 24 uur lang flat out gereden.”

Wat verwacht je voor de rest van dit seizoen?

“In de kwalificaties zijn we al een hele lange tijd sterk, eigenlijk al vanaf het einde van vorig seizoen. Dat hebben we ook vandaag [tijdens de kwalificatie voor de 6 Uur van de Nürburgring, MW] weer bewezen. De betrouwbaarheid van de auto liet nog wel eens te wensen over, maar we denken het lek boven te hebben.

Ook hebben we een significante aerodynamische update doorgevoerd aan de Porsche 919 Hybrid. Daarmee hebben we grote stap gezet en kunnen we het de Audis ook in de race knap lastig gaan maken. In warme omstandigheden heeft de Audi nog wel een zeker voordeel. Maar ons grote voordeel is ons hybride systeem, dat we heel nauwkeurig kunnen afstellen. Dus er liggen nog alle kansen om de kampioenstitel te pakken.”

En volgend seizoen?

Dat zien we dan wel weer. Eerst focussen op dit seizoen. Ik blijf in ieder geval bij Porsche en zet me voor 100% in.”

“In de loop van de nacht verloren wij de grip op de wedstrijd. Maar we hebben alles gegeven: we hebben 24 uur lang flat out gereden.”
Brendon Hartley