24
augustus
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Gijs van Lennep terug in Porsche 917

 “Eigenlijk had ik ooit gezegd dat ik nooit meer met een 917 zou rijden”, zegt Van Lennep. “Maar ja, zo gaan die dingen soms: toevallig was ik dit voorjaar met een kennis uit Florida bij een historisch evenement en daar stond een 917, die net door een verzamelaar gekocht was. Die auto is helemaal gerestaureerd door Kevin Jeanette van Gunnar Racing, een bedrijf dat een enorme staat van dienst heeft in de Amerikaanse sportwagenracerij. Ze zeiden dat de auto oorspronkelijk geel was en toen wist ik meteen dat dat mijn oude auto was, want de AAW-auto waarmee ik in 1970 reed, was de enige gele 917. Inderdaad bleek het om chassisnummer 021 te gaan en met de huidige eigenaar, de in Amerika wonende Duitse bankier Christian Zügel, kwam ik snel tot overeenstemming dat ik zijn auto tijdens de races in Monterey zou besturen.”


De fraai gerestaureerde Porsche 917, geheel uitgevoerd in de versie waarin de auto met Gijs van Lennep en de Brit David Piper in 1970 deelnam aan de 24 Uur van Le Mans, werd op Monterey ingeschreven in de klasse 7A voor auto’s die tussen 1964 en 1971 hadden deelgenomen aan het FIA-kampioenschap voor merken, de destijds zeer succesvolle sportwagenklasse. “Ik moest eerst wel weer even wennen, want het is toch een auto van bijna 40 jaar oud, maar ik had het ritme gauw weer te pakken”, vertelt Gijs van Lennep. “Als circuit is Laguna Seca niet zo geschikt voor een 917, maar het was wel erg mooi om er te rijden, samen met mannen als Brian Redman en Derek Bell.” In de kwalificatietraining zette Gijs van Lennep de snelste rondetijd neer en zo mocht de gele Porsche 917 vanaf de pole-position vertrekken voor de race. “Het was een rollende start en Derek Bell probeerde me meteen voorbij te steken, maar met de lange versnellingsbakverhoudingen van de 917 was ik in het voordel en ik kon bij hem weglopen”, aldus de Nederlandse tweevoudig Le Mans-winnaar, die twee ronden lang het veld aanvoerde. Uiteindelijk werd Van Lennep als derde geklasseerd. “Ik mocht op het podium en kreeg een fraaie trofee, waar de eigenaar van de auto heel blij mee was. Het evenement was fantastisch, ik kijk er met veel plezier op terug”, zegt Van Lennep.


Foto: Gijs van Lennep in de Porsche 917K aan de leiding door de beroemde “Corkscrew”-bocht op Laguna Seca, voor Brian Redman (Porsche 908/3) en Bruce Canepa (Porsche 917K)