27
januari
2014
|
12:30
Europe/Amsterdam

Eerste Porsche ooit wereldprimeur bij jubileum Porsche Museum

De P1 wordt opgenomen in de permanente collectie van het Porsche Museum in Stuttgart. Met zijn elektrische aandrijving heeft hij belangrijke technisch-historische waarde. Hij slaat daarmee ook een brug naar een ander baanbrekend Porsche-model: de nieuwe 918 Spyder.

 

26 juni 1898

De elektrisch aangedreven, 130 kg lichte maar sterke P1 (Porsche Nummer 1) was een van de eerste op de openbare weg toegelaten voertuigen in Oostenrijk: op 26 juni 1898 verscheen hij in het Weense straatbeeld. De P1 had een vermogen van 3 pk – kortstondig was zelfs 5 pk mogelijk, waarmee een topsnelheid van 35 km/h bereikt kon worden. De snelheid was in twaalf stappen te regelen door middel van een ‘controller’. De actieradius van de P1 bedroeg 80 km. Het innovatieve karakter zat hem ook in de zogenaamde ‘wisselcarrosserie’ die het mogelijk maakte de P1 zowel in de zomer als in de winter te rijden.

 

De eerste wedstrijd

In september 1899, tijdens de Internationale Motorwagen Ausstellung in Berlijn nam de ‘P1’ deel aan een wedstrijd voor ‘elektromobielen’. Het 40 kilometer lange parcours was bedoeld om de prestaties van de voertuigen te kunnen meten. Mede door sterke glooiingen was dit traject zeer zwaar. Ferdinand Porsche en de P1 eindigden (met drie passagiers aan boord) als eerste, met 18 minuten voorsprong op de nummer twee. Meer dan de helft van alle deelnemers viel uit met technische problemen. Bijzonder detail: de P1 had in stadsverkeer het laagste energieverbruik van alle deelnemers.

 

Vanaf februari in het Porsche Museum

Op 31 januari aanstaande presenteren Dr. Wolfgang Porsche, Voorzitter van de Raad van Toezicht van Porsche AG en Matthias Müller (Voorzitter van de Raad van Bestuur) de P1 aan genodigden. Op 1 en 2 februari kan de eerste Porsche ooit in het kader van de feestelijkheden rond het vijfjarig bestaan van het Porsche Museum gratis worden bezichtigd door het publiek. Het Porsche Museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 9.00-18.00 uur. Meer informatie: www.porsche.de/museum