Leusden,
20
november
2015
|
07:00
Europe/Amsterdam

Eerst keuren, dan kopen

Samenvatting

Kijk de Marktplaatsen en de Autoscouts er maar op na: veel Porsches worden aangeboden door particulieren. Om bij aankoop van zo’n auto maximale zekerheid in te bouwen, is er een doeltreffend recept: de officiële Porsche Aankoopkeuring.

Het kopen van een Porsche is een bijzondere gebeurtenis. Meer dan bij het kopen van een ‘gewone’ auto draait het daarbij om emotie. Juist dan is het ook van belang om het verstand te laten spreken. Wie een Porsche bij een particulier koopt, kan bijvoorbeeld geen aanspraak maken op garantie. Bovendien is op het eerste gezicht niet altijd te zien of er mankementen en (dus) reparaties nodig zijn.

Historie en originaliteit: bepalende factoren

Om vervelende verrassingen uit te sluiten, is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de staat van een Porsche. Daarom bieden alle officiële Porsche Centra een speciale Aankoopkeuring aan. Daarbij wordt een Porsche op maar liefst 93 punten gecheckt. Zo’n keuring wordt uitgevoerd door een gecertificeerde Porsche technicus – iemand die door opleiding én ervaring elk model tot in detail kent en dus weet waarop hij dient te letten. Een belangrijk onderdeel van de keuring is letterlijk geschiedenis: de onderhouds- en schadehistorie worden uitgebreid onder de loep genomen. Een Porsche met een aantoonbare, sluitende (onderhouds)historie is altijd te prefereren boven een model met een onduidelijk verleden, al was het maar omdat een wazige historie kan wijzen op achterstallig onderhoud en (dus) extra kosten. Een ander belangrijk punt is originaliteit. De Porsche technicus checkt of carrosserie, versnellingsbak en motor origineel zijn én van oorsprong bij elkaar horen (matching numbers). Een heldere historie en originaliteit zijn bepalende factoren voor de huidige waarde en de waardevastheid van een Porsche.

De rapportbespreking

De Porsche Aankoopkeuring wordt samengevat in een officieel eindrapport. Alle 93 keuringspunten zijn hier terug te vinden, inclusief de aanduiding ‘in orde’ of ‘niet in orde’. Verbeter-/aandachtspunten zijn zo in één oogopslag zichtbaar. Bovendien wordt het rapport toegelicht door een servicetechnicus, inclusief het antwoord op de vraag: ‘wel of niet kopen?’ Als het een ‘ja’ wordt, kan hij de nieuwe eigenaar ook adviseren over eventuele te nemen servicestappen, de timing daarvan en over de wijze waarop een Porsche in topconditie blijft. Jongensdromen zijn het immers waard om levend te houden.