25
juni
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Dubbele overwinning nieuwe Porsche 911 RSR op Le Mans

In de zeer competitieve GTE-Pro klasse was de Porsche 911 RSR van Porsche AG Team Manthey met fabrieksrijders Romain Dumas (Frankrijk), Marc Lieb (Duitsland) en Richard Lietz (Oostenrijk) goed voor de eindoverwinning. De tweede 911 RSR met fabrieksrijders Jörg Bergmeister, Timo Bernhard (beiden Duitsland) en Patrick Pilet (Frankrijk) werd tweede en maakte de één-twee zo compleet. In de GTE-Am klasse won de Porsche 911 GT3 RSR met de Fransen Raymond Narac, Jean-Karl Vernay en Christophe Bourret (team IMSA Performance Matmut). De omstandigheden bij ‘Les 24 Heures’ waren dit jaar bijzonder zwaar: vooral zware regenbuien hadden grote invloed op het verloop van de race. De winnende coureurs en hun 911 RSR werden na de race enthousiast onthaald door onder meer Dr. Wolfgang Porsche (voorzitter van de Raad van Bestuur van Porsche AG) en Matthias Müller (CEO van Porsche). Competitief vanaf de start

De 24-uursrace van Le Mans was tevens de derde ronde van het Sports Car World Endurance Championship (WEC). Voor de nieuwe Porsche 911 RSR-modellen betekende het pas de derde start bij een officiële race. De Porsches 911 RSR met de startnummers 91 en 92 deden met zeer snelle rondetijden en optimale betrouwbaarheid direct mee voor de overwinning. Ze bleken volkomen vrij van technische problemen. Het enige onderdeel dat werd vervangen, was een achterlicht (#91). Dit sneuvelde na een touché met een concurrent. Afgezien daarvan vonden slechts reguliere pitstops plaats. Ook gedurende de nacht vielen de twee 911 RSR-modellen op door consistente, snelle rondetijden.Zinderde strijd in GTE-Am klasse

In de GTE-Am klasse lagen drie Porsche 911 GT3 RSR-modellen beurtelings aan kop. De overwinning ging uiteindelijk naar Raymond Narac, Jean-Karl Vernay en Christophe Bourret. Vooral voor Jean-Karl Vernay kwam met deze overwinning een droom uit: de jonge Fransman is de winnaar van de 2012 International Cup Scholarship. Dat betekent dat het talent dit jaar door Porsche wordt ondersteund in de Porsche Mobil 1 Supercup. De Porsche 911 GT3 RSR met een Amerikaanse bezetting bestaande uit de beroemde acteur Patrick Dempsey, Patrick Long en Joe Foster (Dempsey Del Piero-Proton) deed lang mee voor de overwinning in de GTE-Am klasse. Een aanrijding met een sports-prototype zorgde ervoor dat deze droom ruw werd verstoord.Een zwarte schaduw

De 24 Uur van Le Mans werd overschaduwd door het overlijden van de Deen Allan Simonsen. In de vierde ronde van de race crashte de Aston Martin-coureur in de snelle bocht Tertre Rouge. Hij overleed kort na aankomst in het Medical Centre.Race-uitslagGTE-Pro klasse:

1. Dumas/Lieb/Lietz (F/D/A), Porsche 911 RSR, 315 ronden

2. Bergmeister/Bernhard/Pilet (D/D/F), Porsche 911 RSR, 315

3. Dumbreck/Mücke/Turner (GB/D/GB), Aston Martin, 314

4. Magnussen/Garcia/Taylor (DK/E/USA), Chevrolet Corvette, 312

5. Beretta/Kobayashi/Vilander (MC/J/SF), Ferrari 458 Italia, 312

6. Bruni/Fisichella/Malucelli (I/I/I), Ferrari 458 Italia, 311GTE-Am klasse:

1. Narrac/Bourret/Vernay (F/F/F), Porsche 911 GT3 RSR, 306 ronden

2. Perazzini/Case/O’Young (I/I/CDN), Ferrari 458 Italia, 305

3. Gerber/Griffin/Cioci (ZA/IRL/I), Ferrari 458 Italia, 305

4. Dempsey/Long/Foster (USA/USA/USA), Porsche 911 GT3 RSR, 305

7. Henzler/Gibon/Milesi (D/F/F), Porsche 911 GT3 RSR, 300

8. Ried/Roda/Ruberti (D/I/I), Porsche 911 GT3 RSR, 300

9. Collard/Perrod/Crubile (F/F/F), Porsche 911 GT3 RSR, 298Quotes na de race

Dr. Wolfgang Porsche: “Met deze 99e en 100e klasse-overwinning en de één-twee van de nieuwe 911 RSR, was deze editie van de 24 Uur van Le Mans een grandioos succes voor Porsche. Ik feliciteer iedereen die daaraan heeft bijgedragen! Naast onze vreugde is er ook verdriet door de dood van Allan Simonsen. We verliezen niet alleen een gepassioneerd coureur, maar ook een goede vriend van de Porsche autosport-familie. Allan reed in 2007 met Porsche zijn eerste 24 Uur van Le Mans en met onze fabrieksrijder Marc Lieb reed hij twee races in de Le Mans Endurance Series. Onze gevoelens van deelneming gaan uit naar zijn familie en naar het complete Aston Martin team.”

Matthias Müller: “Het was een uitermate pakkende race met ongekend veel actie. Deze editie van de 24 Uur van Le Mans was spannend van het begin tot het einde. Aston Martin was een waardige concurrent. Op dit moment zijn onze gedachten bij de familie van Allan Simonsen. Zijn heengaan betekent een groot verlies voor de autosport en voor Aston Martin. Porsche heeft echter wederom aangetoond dat het in de GT-sport de te overwinnen fabrikant is. Dat stemt ons zeer optimistisch voor 2014.” 

Marc Lieb (winnaar GTE-Pro met Porsche 911 RSR #92): “Dit is een sprookje. Zelfs in onze stoutste dromen hadden we niet kunnen verwachten dat we met de eerste inzet van de 911 RSR bij de 24 Uur van Le Mans de overwinning zouden halen. Ik ben ongelooflijk trots op mijn mederijders en het complete team: samen hebben we de 911 RSR in korte tijd tot een winnaar weten te maken!”

Jean-Karl Vernay (winnaar GTE-Am met Porsche 911 GT3 RSR #76): “Porsche steunt mij dit seizoen in de Mobil 1 Supercup. In Le Mans wilde ik bewijzen dat hun vertrouwen in mij gerechtvaardigd is. Volgens mij is die missie geslaagd – het was een fantastisch weekeinde!”

Patrick Dempsey: “Teamgenoot Patrick Long was fantastisch. Hij reed ongelooflijk goed en snel en ik ben dan ook blij dat hij deel uitmaakt van het team. Porsche gaf ons een zeer goede auto en we waren dicht bij het podium. Het was een ongelooflijke belevenis om met Porsche op Le Mans te racen, ik ben er trots op dat ik mocht deelnemen aan dit project!