Leusden,
08
april
2016
|
14:29
Europe/Amsterdam

De restauratie van de 911 2.5 S/T

Samenvatting

Twee jaar geleden was hij nog in zeer slechte staat, maar nu staat hij in volle glorie op de Techno Classica in Essen. Speciaal voor de liefhebbers: het restauratieproject in beeld.

De 911 2.5 S/T werd enkele jaren geleden ontdekt op een speelplaats in Amerika. Deze auto, die races reed op Le Mans en deelnam aan de Targa Florio, was in een zeer kritieke conditie. Hij was roestig, vervormd, gedeukt en vooral: niet in rijdende staat. Tijd voor de specialisten van Porsche Classic om zich over de historische racer te ontfermen.

Terug in vorm

Op een zogenaamde richtbank werd de carrosserie gecontroleerd en kreeg hij met de inzet van speciale (hydraulische) apparatuur zijn oorspronkelijke vorm weer.

Het verwijderen van lak

De lak werd verwijderd in een alkaline bad. Diverse zwaar door roest aangetaste dunne plaatwerkdelen zijn niet bestand tegen deze behandeling en werden daarom uitgesloten.

De wederopbouw

De experts van Porsche Classic hebben de carrosserie stap voor stap weer opgebouwd. Dit proces was met 1000 manuren zeer tijdrovend. Er werd gebruik gemaakt van originele mallen om de juiste afmetingen en proporties te handhaven. Veel onderdelen werden op basis van onder meer originele tekeningen opnieuw gefabriceerd.

Optimaal beschermd

Voor optimale bescherming tegen roest onderging de carrosserie een elektrochemisch proces dat ook voor de productiemodellen wordt gebruikt: Cathodic Dip Painting (CDP). Porsche beschikt over een van de modernste CDP-lijnen ter wereld.

Het lakproces

Na het CDP-proces werd complete carrosserie behandeld met een primer. Aansluitend werd hij met de hand gespoten.

Assemblage

Na een uithardingstijd van circa acht weken kon de eindassemblage beginnen. Omdat de 911 2.5 S/T een zeer specifieke auto voor race-inzet is, zijn zelfs de kleinste details van groot belang: alles dient 100% origineel en functioneel te zijn om nieuwe records op het circuit neer te zetten.

Het resultaat

De 911 2.5 S/T is als nieuw. In de kofferruimte is nu een 110-liter plastic race-tank ondergebracht. De spatborden zijn verbreed en de sportstoelen en het 380 mm sportstuur zorgen voor een ideale zitpositie voor gebruik op het circuit.