Leusden,
19
oktober
2015
|
10:56
Europe/Amsterdam

De Marathon Porsche

Een Porsche 911 die voor de London-Sydney Marathon in 1968 werd gebouwd, keert terug naar zijn basis.

In de jaren ’60 van de vorige eeuw lanceerden enkele Britse kranten een voor die tijd uitzinnig idee: een auto-marathon van Londen naar Sydney – dwars door landen als Iran, Afghanistan, Pakistan en India, inclusief alle uitdagingen van ‘het onbekende’. Porsche pakte de handschoen op met drie 911 S-modellen. Het elegante silhouet van de 911 werd daarbij verstopt onder een bijzonder samenspel van tralies, buizen en een buiten de carrosserie geplaatst uitlaatsysteem. Daarmee was direct duidelijk dat de marathonrit zowel voor de auto als voor de berijders een echte beproeving zou worden.

London-Sydney: eerste editie in ‘68
Bij de eerste London-Sydney Marathon kwamen 98 equipes aan de start. Er waren (fabrieks)teams van merken als BMC, Simca, Hillman, Moskvitch en DAF. Wat de rally extra bijzonder maakte, was het feit dat de grenzen in conflictgebieden voor het eerst in lange tijd open zouden gaan. Vooral de passage van Iran naar Afghanistan was een heel bijzondere. In krantenverslagen van die tijd was dan ook te lezen dat autosport een bijdrage leverde aan een vredige en voorspoedige toekomst.

De Marathon Porsche
Porsche prepareerde drie 911 S-modellen voor de monsterrit. De auto voor het Poolse duo Sobieslaw Zasada/Marek Wachowski werd de officiële fabrieksauto. De twee andere auto’s waren identiek, maar werden ondersteund door eigen sponsors. Het ‘steiger-uiterlijk’ kwam voort uit de gedachte dat de grootste bedreigingen tijdens de rally van buitenaf zouden komen, zoals vallende stenen en overstekende kangoeroes. De praktijk bleek nog weerbarstiger: alle deelnemers werden in woestijnen uiteraard geconfronteerd met zand dat zich op de meeste onmogelijke (en ongewenste) plekken ophoopte en in India zorgden enorme mensenmassa’s voor chaotische taferelen, vooral omdat er geen afzettingen waren en omdat er niet was gerekend op een bijzonder welkomstritueel: het gooien van stenen. Daar kwam nog eens bij dat er op de boot naar Australië (een reis van negen dagen) niet aan de auto’s mocht worden gewerkt.

Vierde plaats
De Porsche 911 S van Sobieslaw Zasada/Marek Wachowski kwam uiteindelijk als vierde aan de finish. De 911 van Edgar Herrmann/Hans Schuller eindigde op de 15e stek. De derde Porsche was al in Kabul gestrand. Deze auto werd gekocht door een collectioneur uit Hamburg. Hij had de auto enkele tientallen jaren in zijn bezit, tot een brand de auto grotendeels verwoestte. Nu zijn er plannen om de auto te restaureren, een project waarbij verschillende divisies van Porsche betrokken zijn. Na de restauratie wordt de auto tentoongesteld in het Porsche Museum in Stuttgart – een passende bestemming voor een rit die bijna 50 jaar gleden begon.