04
april
2008
|
00:00
Europe/Amsterdam

Porsche Museum nog dit jaar geopend

Nooit hetzelfde

Zodra bezoekers de hal van het museum betreden, voelen ze de fascinatie die het merk Porsche oproept. Behalve het informatiepunt, het restaurant, de koffiebar en de museumwinkel, kunnen ze ook de werkplaats al zien. Die is ook toegankelijk voor bezoekers; in de werkplaats ondergaan de meer dan driehonderd museumstukken voorbereidingen voor hun optreden als onderdeel van Porsches wereldwijde `Rijdende Museum`.

In de 5.600 vierkante meter grote museumhal worden zo’n tachtig Porsches tentoongesteld. Het bijzondere is dat de collectie constant verandert. Omdat alle museumstukken bepaalde perioden `op de weg` worden ingezet, is de samenstelling van de expositie in het Porsche Museum dus nooit hetzelfde. Porsche-fans ontdekken daardoor bij ieder bezoek weer nieuwe bijzonderheden.


Drie thema`s

De inhoud van het Porsche Museum is, net als het gebouw zelf, gebaseerd op drie pijlers. Het chronologische overzicht van de producten van Porsche vormt de structuur die de bezoekers door het museum leidt. Parallel hieraan worden `thematische focuspunten` gecreëerd doordat museumstukken uit verschillende perioden met elkaar zijn gecombineerd. Deze vestigen dan de aandacht op de belangrijkste auto`s, aansprekende raceresultaten en de technische innovaties van Porsche. De link tussen de historische ontwikkeling van Porsche en de individuele thematische presentaties wordt gelegd door een variëteit aan kleinere voorwerpen. Die leggen het derde thema van het museum bloot: het onderscheidende karakter van het merk Porsche.

Hunger: `De open architectuur en het concept van de tentoonstelling creëren een grote vrijheid voor de bezoekers, zowel qua beleving van ruimte als voor het geëxposeerde. Als je rondloopt in het museum, dan kun je als bezoeker kiezen: volg je de historische lijn van Porsche of richt je je op specifieke aspecten`, vertelt Christina Becker, Overall Project Manager.


Contouren geleidelijk zichtbaar

De stalen constructie die de expositieruimte van het nieuwe Porsche Museum vormt, werd in het najaar van 2007 succesvol geplaatst op de fundering van drie gewapend betonnen voeten. Sindsdien vordert het werk aan de tentoonstellingshal gestaag en zijn al plafonds in de expositieruimten aangebracht en zijn de ruim opgezette trappen en op- en afritten gerealiseerd. Ook de bouw van de voorgevel van het Porsche Museum, opgetrokken uit staal en glas, verloopt volgens schema. Hoewel het nieuwe Porsche Museum nog schuilgaat achter hoge steigers, worden de contouren van het gebouw nu geleidelijk zichtbaar.


Het nieuwe Porsche Museum is door de ruime opzet van de conferentieruimten en uitstekende cateringfaciliteiten ook geschikt voor conferenties en evenementen.