04
mei
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe Porsche 911 Carrera wint `red dot award`: product design 2012`

 


Met de nieuwe Porsche 911 Coupé is het designteam onder leiding van hoofdontwerper Michael Mauer erin geslaagd een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan het succesverhaal van de 911 – een omvangrijk verhaal dat inmiddels vijftig jaar beslaat. “Met ons designproces ‘Style Porsche’ zorgen we ervoor dat het uiterlijk van de Porsche 911 evolueert, terwijl hij tegelijkertijd als 911 herkenbaar blijft. Bij Porsche maken we gebruik van twee concepten om dit te bereiken: merkidentiteit en productidentiteit. Merkidentiteit betekent dat een Porsche bij de eerste aanblik als zodanig herkenbaar moet zijn. Productidentiteit houdt in dat men meteen ziet om welk model het gaat. Het ‘design-DNA’ van onze producten is ons belangrijkste bezit. Dat is ook de reden waarom we het voortdurend toetsen en ontwikkelen.”


Méér dan een fraai uiterlijk

In het geval van de Porsche 911 uit het design-DNA zich in de schuin aflopende daklijn, het lange en lage silhouet, spannende oppervlakken, de luchtinlaat in plaats van een grille, de naar onder smaller wordende achterruit, de geprononceerde schouderlijn, de zichtbare uitlaten en uiteraard het contactslot dat in een Porsche altijd aan de linkerkant van het stuur is geplaatst. De 100 millimeter langere wielbasis en het feit dat het nieuwe model lager is, in combinatie met de wielen – met een diameter van tot wel 20 inch – onderstrepen het atletische uiterlijk van de 911. De bestuurder wordt nog meer in de cockpit geïntegreerd door de oplopende middenconsole en de hoog geplaatste versnellingspook. Naar goed voorbeeld uit de autosport is die zo dicht mogelijk bij het stuur geplaatst. Met de nieuwe 911 Carrera demonstreert Porsche opnieuw dat een goed ontwerp méér is dan een fraai uiterlijk en uitstekende functionaliteit.  


Ferdinand Alexander Porsche

De toekenning van de red dot award is tevens een hommage aan het levenswerk en de verdiensten van professor Ferdinand Alexander Porsche, die op 5 april 2012 op 76-jarige leeftijd in Salzburg overleed. Als geestelijk vader van de Porsche 911 heeft hij bij Porsche een ontwerpcultuur ontwikkeld die tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden. Zijn filosofie van een goed ontwerp is een belangrijke nalatenschap die het bedrijf altijd zal bewaren. Zijn credo was: “Een coherent ontworpen product heeft geen versiering nodig: de vormgeving zou voor zichzelf moeten spreken. Goed design moet eerlijk zijn.” Porsche-ontwerpers werken tot op de dag van vandaag volgens deze visie.


De onderscheiding wordt op 2 juli 2012 gepresenteerd op het red dot-gala in het Aalto-Theater in Essen.