Leusden,
22
juni
2016
|
19:35
Europe/Amsterdam

Eerste Porsche Classic Day in Leusden: groot Porsche feest

Samenvatting

De allereerste Porsche Classic Day op de Pon-campus in Leusden is zaterdag 18 juni een groot Porsche feest geworden. Bijna 900 bezoekers met ruim 400 Porsches hebben met volle teugen genoten van het event waar de klassieke Porsche centraal stond.

Liefhebbers van klassieke Porsches kwamen volop aan hun trekken tijdens de eerste Porsche Classic Day. Uiteraard waren modellen als de 356 en 911 goed vertegenwoordigd; meestal in sublieme staat. Ook alle representanten van de jarige Transaxle modellen 924, 944, 968 en 928 waren in Leusden van de partij. Uiteraard waren ook de recentere watergekoelde sportwagens van Porsche in groten getale aanwezig.

Le Mans

De Porsche Classic Day had een aantal bijzondere ingrediënten. Zo was vanaf 15.00 uur de start van de fameuze 24 Uur van Le Mans op een groot scherm te volgen met live-commentaar van oud Le Mans-winnaar Gijs van Lennep. De Nederlandse Porsche ambassadeur maakte met iedere gast die dat wilde een praatje. Van Lennep voorspelde een zege voor de Porsche 919 Hybrid en kreeg het gelijk de volgende dag aan zijn zijde. Zij het ternauwernood.

Porsche Classic Challenge

De Porsche Classic Day stond ook in het teken van de aankomst van de Porsche Classic Challenge, een rally voor klassieke Porsches die drie dagen eerder was gestart bij de Porsche fabriek in Leipzig. Bezoekers van de Porsche Classic Day verwelkomden tientallen klassieke, veelal luchtgekoelde Porsches die de trip stuk voor stuk probleemloos hadden afgelegd.

Lagaaij

Voor vele aanwezigen was het concours élégance waarvoor de deelnemers zich vooraf hadden aangemeld het hoogtepunt van de dag. Niemand minder dan voormalig Porsche designer Harm Lagaaij was voorzitter van de jury. Tijdens het concours liet dagpresentator Mark Koense de juryvoorzitter uitgebreid aan het woord over zijn tijd als hoofd design van Porsche. Lagaaij gaf namelijk vorm aan diverse generaties van de 911 (996 en 997) en de Boxster. Ook was hij verantwoordelijk voor het design van de Transaxle-modellen. De jury, die verder bestond uit de hoofdredacteuren van de twee Nederlandse Porsche magazines, had een moeilijke taak te vervullen aangezien het aanbod hoogstaand was. Uiteindelijk werd de pastelblauwe Porsche 911 2.2 S Coupé van eigenaar Jan Blijenberg verkozen tot de mooiste. De auto stamt uit 1971 en is volledig origineel.

De complete fotoreportage van het evenement is te vinden via deze link.

De volgende afspraak

Na de eerste Porsche Classic Day staat het volgende Porsche evenement nu al in de agenda’s van vele liefhebbers: de Porsche Racing Days op Circuit Park Zandvoort. In het weekend van 25 en 26 juni kunnen bezoekers er kosteloos genieten van spectaculaire Porsche races en demonstraties met unieke historische Porsche circuitwagens. Uiteraard ontbreekt Gijs van Lennep niet; hij komt in actie met de 911 Carrera RSR waarmee hij in 1973 de roemruchte Targa Florio won. Ook RS-modellen van Porsche rijders komen op het duinencircuit voorbij.