De elektrische missie van Porsche krijgt een vervolg: Sion E

Samenvatting

Porsche laat de eerste schets zien van de Sion E, een volledig elektrisch aangedreven SUV, die op termijn de succesvolle Macan opvolgt. De Sion E, een sportief gelijnde SUV, is nu nog een concept, maar hij komt eind 2019 op de markt. Het is de tweede volledig elektrisch aangedreven Porsche – in 2019 komt ook de Mission E op de markt. De aanduiding Sion E komt voort uit de naam Mission E. Daarmee maakt de SUV zijn ambitie direct duidelijk. Mooi detail: Sion is ook een Zwitserse stad die nadrukkelijk inzet op elektrische mobiliteit.

De Porsche Sion E heeft een zeer geavanceerde aandrijflijn met drie elektromotoren: één voor de aandrijving van de voorwielen en één voor elk achterwiel. Het totale vermogen bedraagt 340 kW/462 pk. In boost-modus is kortstondig zelfs 390 kW/530 pk en 850 Nm aan koppel beschikbaar. Het studiemodel sprint in 4,1 seconden van 0-100 km/u. De topsnelheid kan door de rijders zelf ingesteld worden. In standaard setting is hij afgeregeld op 230 km/h. De actieradius met de huidige accu-technologie bedraagt al 500 km, goed voor bijvoorbeeld een enkele reis Stuttgart-Praag. In aanloop naar de marktintroductie in 2019 verwacht Porsche nog grote ontwikkelingen op het gebied van accutechnologie. Een realistisch scenario biedt daarbij uitzicht op een actieradius van 650 km. De Porsche Sion E is nu al geschikt voor inductief (draadloos) laden. Daarvoor wordt het voor de Mission E ontwikkelde laadsysteem gebruikt.

De ruimte voor vrijheid
Omdat het batterijpakket van de Sion E in de wagenvloer is ondergebracht en omdat de elektrische componenten van de aandrijflijn zeer compact zijn, hadden de interieurontwerpers een vrijheid die ze in dit segment niet eerder kregen. Bij de afmetingen van een Macan biedt de Sion E minimaal de binnenruimte van de huidige Cayenne en hij heeft een zeer ruim bagagecompartiment. Het dashboardconcept heeft dat van de Mission E als basis. Dat betekent: fraaie touchscreens en maximale connectiviteit.

De Porsche Sion E concept maakt zijn publieksdebuut in het randprogramma van de eerste FIA WEC race op 16 april in Silverstone. Hij is daar te zien naast de nieuwe 919 Hybrid, die ook als ontwikkelingslaboratorium voor Porsche E-Performance geldt.